Sinonime :Brojbe, cius, curechi de cimp, turnep. Parti folosite: Radacina, frunzele, semintele. Habitat: Originar din Europa.
In ciuda dispretului cu care este privit pe nedrept, napul, in afara bogatiei in vitamine, oligoelemente si zaharuri, contine - ca si rza, cu care este inrudit - arsenic, o substanta deosebit de importanta in combaterea anemiei. in plus,
napul ofera rezistenta la venin.
Radacina de nap calmeaza inflamatiile si irita-tiile bronhiilor. De asemenea, atenueaza insuficientele astmaticilor si calmeaza usturimile produse de bronsita. Napul copt si aplicat pe degetele de la picioare calmeaza durerile produse de guta. Zdrobit, pisat si aplicat pe piele, este foarte bun impotri degeraturilor, cosurilor si eczemelor.
Zeama stoarsa din nap este recomandata ca febrifug si in afectiunile gurii (afte, pustule). Cataplasma de nap zdrobit, aplicata pe sinul femeilor care alapteaza, opreste secretia de lapte.
Decoctul de nap este diuretic, favorizeaza
somnul si calmeaza starile febrile.
Infuzia din frunze de nap este excelenta pentru conlescenti, anemici si persoanele obosite. Sub forma de salata, napul ofera singelui un aport de calciu, fier, cupru si iod.
Aplicatii
Acnee
Degeraturi
Eczeme
Furuncule Obezitate Afectiuni intestinale
Emerita Afectiuni nervoase
Oboseala Boli infectioase eruptive
Pojar
Varsai de vint
Scarlatina
Varicela
Tifos Afectiuni hepatice
Insuficienta
Icter Afectiuni ale gurii
Afte
Dureri de dinti
Pustule
Scor but Conlescenta - Anemie