Sunt fructe subtropicale. Se obtin, in principal, in tarile mediteraneene, precum si in sudul S.U.A. Pe teritoriul tarii noastre, in Dobrogea, Smochinul a fost introdus din antichitate, de catre colonistii greci, dar pana in prezent a ramas o cultura de amatori, intal-nindu-se in unele gradini de langa casa din Dobrogea, Banat, sudul Olteniei, precum si in orasele Bucuresti, Ploiesti, Oradea, Baia Mare s.a. Are frunze cazatoare si in locurile adapostite poate fi cultivat neprotejat peste iarna.In conditiile tarii noastre, Smochinul (Ficus carica^L.) da doua recolte pe an; una in iulie si alta in septembrie-octombrie. Fructele din recolta de toamna nu ajung toate la maturitate. Pe aceeasi ta si chiar pe acelasi lastar, fructele se formeaza, cresc si se coc esalonat incepand de la baza lastarului spre varful lui. De aceea, si recoltarea smochinelor este esalonata.
Smochinele care se comercializeaza in tara noastra se obtin in totalitate din import (in stare uscata).In stare .proaspata, smochinele contin 15'25%zaharuri, iar cand sunt uscate 50'75%. De asemenea, ele sunt bogate in saruri
minerale (de potasiu, fosfor, calciu, sodiu, fier), dar sarace in
vitamine {Blf B2, C, PP) si in provitamina A.
Din
smochine se pot prepara vin, otet, dulceata, prajituri s.a in bioterapie se utilizeaza smochinele, latexul si frunzele de Smochin.
Avand efect energetic si remineralizant smochinele sunt recomandate copiilor, convalescentilor, batranilor si astenicilor. De asemenea, smochinele se recomanda femeilor in
menopauza sau cu menstre insuficiente, persoanelor cu gastralgii (dureri de stomac), enterite, colite, enterocolite, boli de ca urinara si de cai urinare.
» Dulceata si compotul de smochine au efect excelent in consti-patii si pentru dispeptici.
» Decoctul de smochine (40'120 g smochine la 1 litru de apa) este indicat ca
dieta hidrica in stari febrile, bronsite cronice, guturai, afonie, laringite si traheite, iar ca
gargara in
anghina si gingivita.
» Cataplasmele de smochine se folosesc pentru tratarea furunculelor, a abceselor (inclusiv a celor dentare), plagilor atone si arsurilor. Smochinele se fierb in apa sau in lapte, taiate in doua, si se aplica direct pe furuncule sau abcese.
» Infuzia din frunse de Smochin, 25'30 g frunze maruntite la 1 litru de apa in clocot, se recomanda contra tusei si a tulburarilor circulatorii, precum si ca emanagog 1, cu cateva zile inainte de mens-tra.
» Decoctul din lastari de Smochin are efect
diuretic si laxativ. Se-recomanda in eonstipatie.
» Latexul (sucul laptos) care se scurge din fructele verzi ranite, precum si din celelalte organe ale Smochinului (frunze, lastari,\'radacini ranite) se poate folosi pentru tratarea negilor si a bataturilor pielii (Clas).