mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fructe exotice
Index » Dieta nutritie » Fructe » Fructe exotice
» Ma,slinele

Ma,slinele







Sunt fructe subtropicale (drupe), obtinute de la Maslin (Olea europaea L.), specie pomicola sempervirescenta (cu frunze permanent verzi), a carei cultura este cantonata in tarile mediteraneene, in Orientul Apropiat si, mai putin, in Transeaueazia.
Maslinele se recolteaza in faza de parga, cand se valorifica in stare verde, in saramura, sau la maturitatea deplina, cand au culoarea vanat-negricioasa si pot fi folosite pentru consum, in stare proaspata, sau conservate, pentru prepararea unor mancaruri si extragerea uleiului comestibil.

Maslinele negre (recoltate la completa maturitate) contin circa 59% substante groase, 3% substante azotate, saruri minerale, pro-vitamina A, vitamine din grupa B, vitaminele C, E s.a. Ele au o valoarea energetica de circa 224 kcal la 100 g, iar uleiul de masline de 900 kcal la 100 g. Maslinele negre au o digestibilitate mai buna, decat cele verzi.


Maslinele au proprietati antianemice, remineralizante, antinevralgice, laxative, emoliente si vermifuge (elul 5). Consumul lor este indicat in anemii, hepatism, litiaza biliara, rahitism, diabet, pio-ree alveolodentara, reumatism cronic si alte afectiuni.
» Uleiul de masline se foloseste ca aliment , dar si in scop terapeutic. Are proprietati emoliente, an titoxice si cicatrizante (Valnet J., 1986). El se utilizeaza pentru frectionarea corpului la copin rahitici si anemiati, iar in amestec cu usturoi dat pe razatoare, pentru frectii si masaje contra algiilor reumatismale, a nevritelor si entorselor ; se foloseste o capatana de usturoi pisata pentru 200 g ulei de masline ; se lasa la macerat 2'3 zile.


» Maceratul din ulei de masline\' (8 parti) si flori de Musetel (o parte), expus la soare patru zile sau incalzit in bain-marie si strecurat prin stoarcere, se foloseste contra gutei.
» Uleiul de masline in amestec cu glicerina (in parti egale) se foloseste pentru tratarea crapaturilor pielii, a eczemelor si pecin-ginei.
» Cataplasmele cu masline zdrobite constituie un maturatial abceselor si furunculelor.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor