mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Fructe exotice
Index » Dieta nutritie » Fructe » Fructe exotice
» Portocala

Portocala







Sunt reprezentate prin soiuri cu gust dulce provenite din specia Citrus sinensis X. si soiuri cu gust amar, care apartin speciei Citrus auranUum L. (Portocalul amar) : acestea din urma se folosesc indeosebi pentru lichior.

Unele soiuri de portocale dulci au coaja si miezul intens pigmentate in rosu, datorita antocianilor; ele sunt bune pentru masa si congelare, dar nu si ppntru industrializare, deoarece prin prelucrare isi deprecieaza culoarea.
Portocalele sunt bogate in tamina C (50'100 mg la 100 g;, in tamine din grupa B, in protamina A, saruri minerale (de fier, cupru, zinc, mangan, brom s.a.) etc. Ele contin acid citric, acidmalic, acid tartric s.a.
» Sucul de portocale are efect remineralizant, diuretic, laxativ, antiscorbutic, antihemoragic, antiinfectios, antitoxic, tonic muscular


. si al sistemului nervos, ocrotitor vascular, fluidifiant sanguin, regenerator al tesuturilor si al tegumentelor ; intareste capacitatea de aparare naturala a organismului.
Indicatii terapeutice : anemie, astenie, surmenaj intelectual, de-mineralizare, crestere, convalescenta, senescenta, menopauza, dis-pepsii, eonstipatie, meteorism (balonare), intoxicatii, ameteli, enterite, enterocolite, fragilitate capilara, gingita, hemoragii\'nazale, scor-but, impotenta, gripa, febra, eczeme s.a.Intrucat se altereaza repede, sucul de portocale trebuie consumat imediat dupa stoarcere. Adultii pot consuma 2'3 pahare de suc de portocale pe zi, inainte de mese. Copiilor sugari hraniti artificial li se pot da zilnic cate 1'3 lingurite cu suc de portocale.
» Jeleul si marmelada din portocale sunt usor digerabile, indicate in tulburari gastro-intestinale si hepatice.
- » Deeoctul din portocale si lamai este indicat in obezitate. El se prepara din trei lamai si o portocala taiate in felii, care se fierb 10 minute in 0,5 litri de apa; apoi se adauga doua linguri de miere si se fierbe din nou 5 minu,te ; se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se consuma zilnic cate trei pahare.


» Becottul din coaja de portocala este utilizat contra constipa-tiei. Se prepara astfel: se fierbe coaja unei portocale proaspete timp de 30 de minute, apoi se arunca apa si se mai fierbe inca 20 de minute in apa indulcita cu putin zahar (20 g/l). Se scoate coaja din lichid, se lasa sa se usuce pe o farfurie, iar a doua zi, dimineata, se mananca pe stomacul gol. ,
Portocalele pot fi consumate si de diabetici deoarece 100 g de miez de portocala contine mai putine elemente glieogenice decat 20 g de paine.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor