mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Controlul greutatii corporale
Index » Dieta nutritie » Celulita » Controlul greutatii corporale
» Generatia carbogazoasa - ba,uturile ra,coritoare

Generatia carbogazoasa - ba,uturile ra,coritoare







Generatia noastra a ajuns sa consume mai multe bauturi racoritoare decat apa. Romanul de astazi consuma, in medie, doua sticle cu bauturi racoritoare pe zi, si acest lucru este valabil si in dreptul femeilor si copiilor. Multi isi fac griji cu prire la implicatiile pe care aceasta situatie le-ar putea avea asupra sanatatii.

Bine, dar oare nu constituie bauturile racoritoare un mijloc mai eficient pentru a-i ajuta pe oameni sa bea mai multe lichide?
Luati un pahar de apa, adaugati opt-douasprezece lingurite de zahar, amestecati apoi in lichidul obtinut o anumita combinatie de chimicale si veti obtine o bautura racoritoare.
Aportul excesiv de zahar pe care bauturile racoritoare il aduc produce cel putin cinci efecte secundare nedorite.


» Dezechilibrarea balantei nutritive. O bautura racoritoare contine intre 120 si J80 de calorii provenite din zahar, insa nici un fel de alte substante nutritive. O femeie adulta care nu depune eforturi fizice deosebite are nevoie de numai 1.200-l.600 de calorii/zi pentru a-si mentine greutatea optima si pentru a-si pastra sanatatea. Daca aceasta femeie serveste doua-trei bauturi racoritoare, rezulta ca portia sa de hrana pentru ziua respectiva este considerabil micsorata, deci si aportul de substante nutritive. Cu timpul, acest dezechilibru ii poate impinge statusul nutritional pe marginea prapastiei.
La fel stau lucrurile si in cazul barbatilor sedentari, cu un necesar caloric de 1.600-2. 400 de calorii/zi.
» Depunerea excesiva de grasime. In cazul in care caloriile provenite din bauturile racoritoare sunt adaugate celor provenite din alimente, excesul caloric se va depune sub forma de grasime.
» Desilizarea nivelului zaharului sangn. Caloriile provenite din zahar patrund prea repede in torentul sangn din cauza lipsei fibreior alimentare, crescand nivelul zaharului din sange si provocand o crestere temporara a disponibilului de energie. Dar atunci cand nivelul zaharului sangn creste, pancreasul elibereaza in sange insulina, pentru a readuce la normal nivelul zaharului, aceasta producand o scadere a energiei disponibile. Aceasta succesiune de evenimente biochimice favorizeaza intrarea intr-un cerc cios, in care se consuma la intervale scurte bauturi racoritoare si gustari dulci de tot felul.
» incetinirea digestiei. In momentul in care o bautura dulce ajunge intr-un stomac ocupat cu prelucrarea altor alimente, digestia se incetineste sau se opreste automat\", pana ce noile calorii sunt rezolvate\". Bineinteles ca o singura bautura racoritoare, serta la ocazii, nu ridica probleme deosebite din acest punct de vedere, insa, daca aceste bauturi se servesc de mai multe ori pe zi, stomacul are de facut fata unui efort mult mai mare decat in mod normal, iar digestia este ingreunata.


» Cresterea secretiei acide a stomacului. Majoritatea bauturilor racoritoare - inclusiv cele carbogazoasc - cresc secretia de acid la nivelul stomacului. Aceasta crestere se produce, de obicei, dupa ce bautura respectiva a parasit stomacul, ceea ce produce asa-numitul efect de rebound\" secretor acid.

Nu-i de mirare ca bauturile dietetice\" den tot mai populare. Reprezinta acestea o solutie satisfacatoare?
Aceste bauturi rezolva problema zaharului, dar dau nastere altor motive de ingrijorare. Aditii folositi pentru a da culoare, aroma sau pentru a indulci ori conserva aceste bauturi au deseori un efect iritant asupra mucoasei stomacului. Unele dintre aceste substante sunt substante chimice, pe care organismul trebuie sa le detoxifice si apoi sa le elimine.
Majoritatea bauturilor racoritoare, fie ca sunt dietetice sau nu, contin acid fosforic, o substanta chimica foarte puternica, folosita la gravarea sticlei. Consumul de fosfor este oricum prea ridicat in zilele noastre, organismul fiind silit sa elimine excesul pe cale renala, prin combinarea fosforului cu calciul. Avand in vedere temerile, de altfel indreptatite, pe care raspandirea osteoporozei le starneste, faptul ca fiecare bautura racoritoare pe care o consumam contine o cantitate de fosfor, care prin eliminare ia cu el si putin calciu, poate constitui un risc prea mare pentru multi dintre noi.

Atunci care este calea cea mai sigura de acoperire a nevoii de lichid a organismului?
Apa este bautura perfecta. Nu contine nici o calorie, nu necesita nici un fel de efort de digestie, nu irita tubul digestiv si este mediul ideal pentru desfasurarea proceselor tale. Cata apa ar trebui sa bem? Suficient pentru ca urina sa ramana decolorata - aprox. 6-8 pahare/zi.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor