Deseori, se intampla sa luam alimente sanatoase, hranitoare, si sa le transformam in bombe calorice. Este simplu. Este insidios. Si o facem fara sa ne mai gandim.
Luati, de exemplu, un mar. Contine vitamine, minerale,
fibre si numai 75 de calorii. Daca am manca mereu
merele asa cum le culegem din pom, n-am avea nici o problema. Dar noua ne place sa le presaram cu
zahar si scortisoara si sa le fierbem inabusit, dubland numarul de calorii. Sau sa le stoarcerii sucul, inlaturand
fibrele si concentrand caloriile. Si mai populara a devenit placinta cu mere - inca o asemanare cu americanii, pentru care placinta cu mere se afla la Ioc de cinste, alaturi de mama, steagul national si baschet. Cu toate ca este un dezastru nutritional - o felie contine 600 de calorii
As putea manca o multime de mere in locul unei felii
Vedeti, aici este problema. Ar trebui sa mancati opt mere pentru a obtine acelasi numar de calorii. Bineinteles ca nu veti putea manca opt mere o data. Dupa doua-trei, cei mai multi simtim ca este de ajuns.
Sau haideti sa luam cartoful. Acesta este un aliment extrem de hranitor. Vreti sa stiti cat de valoros este? Ei bine, in urma cu cativa ani, un om de stiinta a facut un experiment. Timp de un an de zile, nu a mancat nimic altceva decat cartofi. in mod surprinzator, la sfarsitul experimentului era perfect sanatos si plin de energie.
Ganditi-va insa la modul in care mancam astazi cartofii. Un
cartof mare, de 225 g, contine singur cea 140 de calorii. Dar cine foloseste cartofii ca atare? Iata cateva dintre metodele de a drege\" gustul cartofilor, pe care atatea gospodine le folosesc:
Si acesta este numai varful aisbergului. Salatele verzi sunt stropite cu generozitate cu dresuri uleioase, Majoritatea
fructelor sunt transformate in
sucuri sau placinte ori sfarsesc prin a fi conservate in sirop concentrat, sub forma de compot. Chiar si atunci cand gatim zarzavaturile, le adaugam unt sau diverse sosuri, care le dubleaza si chiar tripleaza numarul de calorii.
Bine, si care ar fi solutia?Incepeti prin a consuma mai multe alimente naturale, gatite cat mai simplu. Printre acestea, pot fi incluse produsele pe baza de cereale, cum ar fi painea integrala,
cerealele integrale fierte, preparatele din
orez si paste. Tot aici pot fi incluse si zarzavaturile proaspete, de orice fel. Alte alternative excelente sunt toate varietatile de cartofi, precum si legumele, in special fasolea, soia, mazarea si lintea.
Rasfatati-va cu fructe. Ori de cate ori aveti posibilitatea, consumati fructe proaspete, intregi, fara sa le adaugati zahar. Mancand o
portocala curatata de coaja, in loc sa-i beti numai sucul, veti obtine mai multe elemente nutritive si mai multe fibre si in acelasi timp va veti incarca organismul cu mai putine calorii.In starea lor naturala, alimentele sunt bogate in fibre si sarace in calorii. Renuntand la aceste bombe calorice\", cel putin in cea mai mare parte a timpului, va veti putea permite sa consumati o cantitate mai mare de hrana, sa va simtiti mai satui si totusi sa continuati sa scadeti in greutate.
In definitiv, apetitul si gusturile nu sunt innascute - ele sunt invatate si cultivate. Asa ca pot fi schimbate. Cheia succesului este si aici inlocuirea obiceiului rau cu unul bun si repetarea acestuia din urma din nou si din nou, cu persistenta si hotarare.
dorim succes.