Tocoferolii si tocotrienolii sunt grupati in patru categorii: alfa, beta, gama, delta si constituie sursa unui nutriment foarte important, vitamina E. Aceasta are numeroase calitati, indispensabile pentru o viata sanatoasa in contextul unei societati industrializate. Vitamina E este liposolubila si sensibila la mediile alcaline si la oxid are.
. Doza zilnica recomandata: 12-20 mg.
Cantitatea recomandata variaza in functie de fiecare tara. in Canada, dozele recomandate copiilor sunt de 3-l0 mg, iar adultilor si adolescentilor, de 12 mg. in Franta, nevoia zilnica este evaluata la 12-l5 mg, iar in SUA, la 40-80 UI (1 UI* = 1 mg).
. Surse
Uleiurile getale bogate in acizi grasi nesaturati: soia, porumb, floarea-soarelui, fructele oleaginoase - arahide, seminte de floarea-soarelui etc, germenii de cereale,
legumele rzi, spanacul, in special, si rosiile reprezinta principalele surse alimentare de vitamina E. in cantitate foarte mica se gaseste in carne.
. Roluri si caracteristici
- permite, datorita actiunii antioxidante, prenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti;
- intareste sistemul imunitar;
- permite o mai buna irigare sangvina in intregul organism;
- ajuta vitamina C la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene); reciproc, vitamina C sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei E (!a fel actioneaza beta-carotenul si seleniu!);
- conserva "integritatea\" vitaminei A;
- atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut (este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);
- are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine; circulatia sangelui se face astfel fara nici un impediment si nu mai exista riscul unor
tulburari cardiace;
- accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.
■ Tulburari atribuite deficitului de vitamina E
Desi foarte rara in tarile dezvoltate, hipovita-mtnoza E poate sa apara la copin nascuti prematur, la bolnavii de maladia Crohn, de mucovisci-doza (vascozitate anormala a mucusului secretat de glandele intestinale, pancreatice si bronsice, care impiedica absorbtia materiei grase), sau a celor ce au suferit extirparea ileonului.
Alte simptome generate de lipsa vitaminei E sunt: anemie, tulburari ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei si, dupa unii specialisti, sterilitate.
■ Tulburari atribuite consumului excesiv de
vitamina E
Nu are efecte toxice. Din contra, persoanele predispuse la
hemoragii nu trebuie sa consume vitamina E in doze foarte mari, caci aceasta poate duce la agravarea cazului. Pacientii care urmeaza un tratament cu vitamina K, trebuie sa consulte medicul inainte de a lua vitamina E suplimentar.
. Note utile
- Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile getale le reduc continutul de vitamina E.
- De asemenea, prepararea si unele moduri de conservare a alimentelor altereaza calitatile acesteia.
- Vitamina E constituie obiectul unei controrse: din chime este considerata un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii contrazic aceasta ipoteza, considerand ca este valabila in cazul animalelor, nu si al fiintelor umane.
- Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesara o pauza de 8 ore intre administrarea celor doua.
- Vitamina E este necesara in cazul folosirii medicamentelor anticonvulsi, a anumitor antibiotice sau hipocolesterolemiante.