Aceasta tamina iiposotubila - retinoi - este prezenta in alimentele de origine animala. Totusi, ea se gaseste si in cele vegetale, sub forma de beta-caroten, care in organism se transforma in tamina A (beta-carotenui se mai numeste si protamina A). Acesta are nevoie de grasimi pentru a se transforma in retinoi. Cercetarile au demonstrat ca administrarea intramusculara de caroten nu e eficienta in cazul hipotami-nozei A.
Alimentele bogate in caroten (broccoli, morcovul, pepenele, spanacul) sunt indicate in cazul bolnalor de cancer, al cardiacilor, al celor ce sufera de cataracta sau de alte boli ale batranetii.
Consumul de fructe si legume ce contin beta-caroten impiedica anumite tipuri de cancer sa se dezvolte: cancerul de stomac, esofag, plamani sau cel al aparatului genital feminin.
Si alte carotenoide (alfa-caroten, luteina, zexan-tina etc.) au o actiune terapeutica. Suplimentele de beta-caroten nu au un efect binefacator atat de puternic ca cel al alimentelor.
« Doza zilnica recomandata: 3 mg.
Unii specialisti precizeaza ca doza zilnica necesara pentru barbati trebuie sa fie 3 mg, pentru femei, 2,4 mg, iar pentru copii, 1,8 mg.
■ Surse
Sub forma de rettnol, tamina A se gaseste in: ficatul de porc, de ta, de tel, untura de peste, oua, produse
lactate nedegresate.
Beta-carotenul se gaseste in vegetale colorate precum tomatele, broccoli, morcovul, spanacul, sparanghelul, porumbul, frunzele de
sfecla rosie, frunzele de papadie, pepenele, mango, caisele, citricele, dovleacul.
Retinolul se poate oxida la aer, la lumina si este sensibil la gatirea alimentelor, pierzandu-si din proprietati.
Pentru a-si pastra proprietatile, acestea trebuie preparate in anumite conditii.
■ Roluri si caracteristici
Vitamina A:
-impiedica deteriorarea vederii; este considerata "tamina ochilor\";
- favorizeaza cresterea;
- ajuta sistemul imunitar sa reziste la infectii tisulare si osoase;
- participa la meolizarea hormonilor ste-roizi;
- este benefica pentru tratarea ranilor si a unor boli de piele.
■ Tulburari atribuite deficitului de tamina A
Deficienta de tamina A nu este obisnuita in tarile dezvoltate. Pot aparea probleme de asimilare sau de transformare a carotenilor (molecule de caroten), mai ales daca alimentatia e saraca in grasimi.
Persoanele susceptibile la deficiente de tamina A sunt cele bolnave de cancer, tuberculoza, pneumonie, infectii urinare, complicatii digestive.
Primele simptome ce apar in cazul hipota-minozei sunt: hemeralopia (diminuarea acuitatii zuale nocturne), xeroftalmia, hipersensibilitatea la lumina, iritarea si inrosirea globului ocular. De asemenea, pot surveni si lipsa poftei de mancare, pierderea gustului si a mirosului, formarea calculilor renali, manifestari alergice, degradarea mucoasei aparatelor intestinal, respirator si urogenital.
■ Tulburari atribuite consumului excesiv de tamina A
Un consum excesiv de tamina A poate produce o serie de reactii precum: nervozitate, migrene, hipertrofia ficatului,
tulburari digestive, astenie, pierderea in greutate, voma, dureri articulare si osoase.
Femeile insarcinate trebuie sa consume cu prudenta aceasta tamina; doze mai mari de 6 mgfzi pot genera malformatii congenitale fatului, mai ales la nivelul sistemului nervos. Specialistii le recomanda maximum 1,2 mg/zi.
. Note utile
- Persoanele care sufera de
acnee nu trebuie sa ia supliment de tamina A din untura de peste, ci din alte carotenoide.
- Nu este recomandabil consumul taminei A mai multe luni consecutiv, chiar in cantitati scazute, datorita actiunii sale nocive asupra ficatului.
- Vitamina E favorizeaza absorbtia si protectia taminei A.
- Protamina A este recomandata fumatorilor, pentru ca are proprietati antioxidante eficace, amelioreaza vederea, creste rezistenta la infectii.
- Femeile care iau pilule anticonceptionale, persoanele ce consuma in mod frecvent alcool sau au un
alimentar in nefrita" class="alin2">regim alimentar sarac in grasimi pot recurge la suplimente de tamina A.