La fiecare patru, cinci secunde, plamanii nostri inspira aer proaspat, continand oxigen, si elimina, prin expiratie, reziduuri otravitoare, continand dioxid de carbon. Aceasta functie reflexa, vitala, a respiratiei este indeplinita chiar daca nu suntem constienti de ea, indiferent daca ne aflam in miscare, daca ne odihnim sau dormim. Ea constituie motivatia fundamentala a corpului; in absenta acestei functii ne-am sufoca si am muri.
Aparatul respirator este alcatuit din nas, gura, gat, trahee, caile respiratorii inferioare (bronhii si bronhiole) si plamani. Muschii respiratori sunt asezati la nivelul pieptului si umerilor, cea mai importanta fiind diafragma, o patura musculara intinsa, aflata la baza toracelui. Diafragma este cea care marcheaza granita dintre torace si abdomen.
Atunci cand respiram, muschii respectivi dilata plamanii, tragand, prin nari si gura, aerul, ce ajunge apoi in trahee. in momentul in care muschii pieptului ti ai diafragmei se relaxeaza, tesutul elastic al plamanilor determina strangerea acestora, aidoma unui balon care se dezumfla, ceea ce duce la eliminarea aerului din interior, prin expiratie. Aceasta inseamna ca, atunci cand rbim sau cantam, respiratia este un proces pasiv, in care nu intervin muschii si care se bazeaza pe restrangerea naturala a lumului pulmonar.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor