mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual


Share



Majoritatea femeilor observa ca dispozitia, sau starea lor psihica este mai proasta premenstrual. Simptomele pot fi minore intr-o luna si accentuate in urmatoarea luna, probabil in functie si de enimentele inconjuratoare. Simptomele au tendinta de a fi mai accentuate in grupul de varsta de 30 si 40 de ani si diminua djpa administrarea regulata a pilulei anticonceptionale. Aproximativ 3% din femei au in mod regulat simp-tome atat de sere incat nu isi pol desfasura o viata normala; acesta este sindromul premensirual (SPM) sau tensiunea premensiruala (TPM).
Cauze. Exista numeroase ipoleze insa dole sunt putine. Majoritatea sugereaza o forma de dezechilibru intre esirogen si progestcron. Alte teorii propun existenta unor anomalii la nilul altor hormoni sau elec-troliti. faciori nuiritivi sau chiar cauze psihosociale. Exista date care arata ca sistemul serotoninic al SNC-ului ar fi perturbat premensirual.
Simptome. Cel mai frecnt se inregisireaza o stare de tensiune si iriilitate; depresie; senzatie de plenitudine gastrica, distensia sanilor; pofta crescuta pentru carbobidrate; cefalee; stangacii dirse. Poate aparea aproape orice simptom.
Diagnostic. Sugereaza-i sa tina un jurnal al simptome lor. Daca are SPM, simptomele se agraaza inainle de ciclu si sunt ameliorate de men-siruatie, dupa care urmeaza cel putin o saptamana fara probleme. Jurnalul poate de asemenea sa arate prezenta unei probleme psihiatrice (care se accentueaza premenstrual) sau a unor tulburari menstruale.
Tratament . Simpla recunoastere a problemei, ascultarea pacientei si incurajarea ei poaie fi tot ceea ce este necesar pentru a depasi aceasta situatie. Are partener si copii intelegatori? Poaie sa-si modifice programul de lucru pentru a reduce stresul premenstrual? Unele femei gasesc grupurile de intrajutorare ca fiind eficiente. Masuri ca: imbunatatirea dietei, reducerea fumatului si a consumului de alcool, cresterea exercitiilor fizice si de self relaxare -sunt frecnt benefice. Unele remedii naturale nu sunt testate din punct de dere stiintific insa unele paciente le gasesc ca fiind eficiente (ex: salvie_si secarea pentru i ri labilii ale).
Orice tratament medical are si un efect placebo important, care poate duce la imbunatatiri de pana la 90% in unele studii. Piridoxina l00mg/ 24h PO, administrata in perioada simptomatica sau in mod conitnuu, este benefica in special pentru schimbarile de dispozitie si cefalee (nota: dozele mari pot produce o neuropatie periferica rersibila).
Pentru mastalgia ciclica sera considera: 1 Reducerea grasimilor saturate consumate: acestea maresc afinitatea receptorilor pentru estrogen.
2 Acid gamolenic 120mg/I2h PO. 1 capsula=40mg ulei de ciubotica cucului.
3 Bromocriptina 2,5mg/12h PO in zilele 10-26. chiar si daca pro-lactina este normala.
4 Danazol I00-200mg/l2h PO timp de 7 zile inainte de menstruatie ( mai jos).
Progestogenii administrati premenstrual, de ex. progesteron supozitoare 2OOmg/12h PR sau PV, sau didrogesteron 10mg/12h PR/PV pot oferi o ameliorare generala. Unele paciente se simt mai bine dupa suprimarea ovulatiei: cu ajutorul pilulei contracepti combinate; cu estrogen trans-dermic sau in imt; cu administrare ciclica de progesteron sau dana-zol 200mg/24h (ES: greata, castig in greutaie, masculinizarea unui fat -si deci recomanda contruceptie lip bariera). Evita diureticele, cu exceptia unei retentii sere de fluid (cand medicamentul de electie este spirono-lactonS 25mg/6h PO in zilele 18-26 ale ciclului).
Peniru depresia premenstruala exisia un singur sludiu randomizat care arata ca sunt utile antidopresile care maresc eliberarea de serotonina (fluoxetina 20mg/zi PO) si care determina in 30% remisie completa. Alte tratamente pentru SPM includ: acid mefenamic (250-500ing/8ti PO din ziua 16 pana in a 3-a zi de menstrual ie). Acesta poate reduce senzatia de oboseala, cefaleea, durerile si modificarile starilor de dispozitie. Goserelina (OHCM p 392) poate fi utila in SPM ser, insa simptomele reapar cand se reia activitatea ovariana si in plus. dupa 6 luni de utilizare se poale observa subtierea oaselor. Se foloseste mai degraba pentru a prezice eficienta unei histerectomii cu oofocctomie la femeile cu afectare sera.


Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor