Ovulul fertilizat se imteaza in afara catatii uterine. in UK incidenta este de 9:1000
sarcini si este in crestere; in lume ratele sunt mai mari. Aproape 10% din decesele materne se datoreaza unei sarcini ec topice.
Factori predispozanti Orice factor care incetineste trecerea ovulului spre
uter creste riscul; distructii ale trompei produse de salpingita sau alte tratamente chirurgicale; alte sarcini ectopice in antecedente; endometrioza; prezenta unui sterilet; pilula numai cu progesteron (PoP, p.68), GIFT (p.58).
Locul imtarii: in 97% este la nivelul trompei. Majoritatea se imteaza la nivelul ampulei, 25% in zona ingusta si inextensibila a istmului (deci se prezinta precoce, cu ruptura). 3% se imteaza la nivelul ovarului, cerxului sau peritoneului.
Evolutia naturala. Trofoblastul invadeaza peretii trompei, care den fragili si determina
hemoragii ce disloca embrionul. Daca trompa nu se rupe, sangele si embrionul sunt eliminati sau transformati intr-o mola tubara care se absoarbe. Ruptura se poate face pe neasteptate si poate fi catastrofica, sau se poate face treptat, dand
nastere la
durere si pierderi de sange. Sarcinile peritoneale pot supraetui pana in al treilea trimestru, si se pot prezenta cu incapacitatea femeii de a naste.
Prezentarea clinica a-sGindeste-te intotdeauna la o
sarcina ectopica in cazul unei femei tinere, activa sexual si care se prezinta cu durere abdominala si sangerari.In general femeia are o perioada de 8 saptamani de amenoree, insa o sarcina ectopica se poate rupe inainte ca ciclul sa fie intrerupt. Colica tubara (se incearca dislocarea sarcinii) determina durere abdominala care preceda sangerarea vaginala. Sangele poate fi inchis la culoare (\"suc de prune\" deoarece se elimina si decidua din uter) sau proaspat. Sarcina ectopica poate rupe trompa declansand o durere neasteptata, foarte puternica, peritonism si soc. Mai frecvent se manifesta prin sangerare vaginala care se accentueaza treptat, si prin sangerare in catatea peritoneala care produce durere in varful umarului (prin iritatia diafragmului) si durere la defecatie si la
urinare (datorita sangelui acumulat in pels). Pacienta poate sa lesine si sa aiba un
abdomen dureros la palpare (95%), uter marit (30%), sensibilitate pe cerx (50%), formatiune palpabila pe anexe (63%). Examinarea trebuie facuta cu mare grija pentru a reduce riscul de ruptura.
Teste1: Nici un test nu este 100% sigur. Recomanda un test de sarcina daca este necesar. Progesteronul seric