mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Ginecologie
Index » Boli si tratamente » Ginecologie
» Menopauza

Menopauza


Share



Climacteriul este perioada de reducere a fertilitatii care duce la ultimul ciclu (denumit menopauza).
Probleme. Toaie sunt in legatura cu scaderea nivelului de estrogeni:
1 Iregularitatile menstruale sunt frecvente inainte ca ciclul sa se opreasca complet, deseori deoarece aceste cicluri sunt anovulatorii.
2 Tulburari vasomotorii care determina bufeuri de caldura, transpirasi si palpitatii. Bufeurile sunt scurte si neplacuie: pot aparea la fiecare cateva minute timp si de peste 10 ani, tulburand viata normala si somnul.
3 Atrofia tesutului dependent de estrogen (organele genitale, sanii) si a tegumentelor. Uscaciunea vagiitala poate duce la infectii vaginale ti urinare, dispareunie, sangerari posttraumatice, incontinenta de stres si prolaps.
4 Osteoporoza. Menopauza accelereaza distructia osoasa ceea ce predispune la fracturi de gat femural, radius si vertebre la varste mai inaintate (p. 762).
5 Afectiunile arteriale devin mai frecvente dupa menopauza. Atitu-dinile fata de menopauza variaza considerabil; problemele psihosociale cum ar fi iriilitatea, depresia, \"sindromul cuibului gol\" se exacerbeaza si suni exacerbate de menopauza.


Tratament: 20% din femei solicita ajutorul unui medic.

» Esle rba despre menopauza? Afectiunile tiroidiene si cele psihiatrice se pot prezenta similar. Masoara ESH-ul la o femeie mai tanara (esie foarte crescut la menopauza).
» Discutiile ajuta la diminuarea problemelor psihosociale si fac ca problemele legate de simptome sa fie mai usor de suportat. Este familia suficient de intelegatoare?
» Menoragia poate raspunde la tratament. Este necesar un chiuretaj daca are sangerari neregulate si anormale (poate fi o decizie dificil de luat).
» Contraceptia trebuie continuata inca un an dupa ultimul ciclu. Se poate recomanda pilula numai cu progesteron, sterilet sau metode tip bariera.
» Bufeurile raspund la tratamentul cu clonidina 50-75ug/12h PO, tratament de substitutie cu hormoni sau libolone.
» Uscaciunea vaginala rSspunde la tratamentul cu estrogeni.
Terapia de substitutie cu hormoni (TSH) Estrogenul nu este un panaceu pentru toate problemele, insa este eficient pentru tratamentul bufeurilor si al vaginitei atrofice. Determina amanarea pierderilor post-menopauzale de substanta osoasa si protejeaza impotriva afectiunilor cardiovasculare (efect controversat1-2), insa ar putea creste riscul de cancer m amar.
Beneficiile tratamentului de substitutie sunt multiple; probabil ci majoritatea femeilor ar trebui sa aibe in vedere acest tratament.
Femeile care au uter trebuie de asemenea sa primeasca progestogeni, de ex: norgestrel l50ug/24h, PO 12 zile din 28, pentru a reduce riscul de cancer endometrial; acesta determina sangerari de tip menstrual (daca nu sunt accepile considera administrarea de tibolone 2,5mg/zi PO, un preparai care nu produce sangerari sau administrarea continua de preparate combinate estrogen/progesteron).
Contraindicatiile TSH: cancer mamar, HTA; sanii si organele genitale trebuie examinate anual si orice sangerare anormala trebuie investigata.
Tabletele contin ori estrogen nalural conjugat 0,625-l,25mg/24h ori estrogen sintetic, de ex: estradiol l-2mg/24h. incepe cu o doza mica pe care o maresti pana reusesti controlul simptomelor.
Cremele sunt utile pentru simpiomele vaginale, de ex: estriol 0,l% sau dienostrol 0,01% crema. Recomanda o aplicare PV de doua ori pe saptamana. Sunt absorbite insa daca se utilizeaza cu intermitenta nu este neir de progesteron.
Pachetele transdermice sunt mai putin \"medicale\" insa sunt scumpe, iar femeile care au uter mai au neie si de progesteron ex. tot trans-dermic (Esiracombii) sau lete. Pacbeiele transdermice de estradiol elibereaza 25-l00ug/24h pentru 3-4 zile. ES: dermatita.Imte de estradiol (chirurgicale) 25mg dureaza ~36 saptamani, 100mg dureaza -l an.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor