Prin
constipatie se intelege evacuarea intarziata si
insuficienta a continutului intestinal (scaune rare, o data la 2'4 zile, si in cantitate redusa). Constipatia este produsa iie de scaderea\' toni citatii musculaturii intestinelor (constipatie atona), fie de contractarea acestei musculaturi (constipatie spastica). Boala poate provoca dureri de cap, lipsa de pofta de mancare, indispozitie etc. in dietote-rapia acestei boli sunt indicate :
» Fructe uscate (deshidratate): prune, caise, smochine, stafide inmuiate 6'8 ore in apa, care se consuma impreuna cu lichidul.
» Fructe proaspete cu actiune laxativa : prune, caise, cirese dulci,
coacaze rosii, capsune, mure, mere, pere, piersici, visine,\' masline, portocale, smochine^ struguri s.a. Aceste fructe trebuie consumate impreuna cu pielita lor >(nedeeojite), in cantitate de 600'800 g pe zi, divizate in 3 portii.
» Dulceata si compot de
smochine (au efect excelent in constipatie).
» Alune sau
nuci usor prajite, mancate dupa un compot de prune sau de mere.
» Decoct din lastari de Smochin (are efect
laxativ si diuretic) ( Smochinele\").In constipatiile cu complicatii, fructele trebuie consumate sub forma de suc sau de compot.
Primele sunt laxati atat in stare proaspata, cat si uscate. Alte specii de fructe (caise1, capsuni, dude, mure) devin laxati sau usor laxati numai la coacerea deplina, cand taninul din ele dispare; in faza de parga, aceste fructe au destul de mult tar.in si, deci, sunt consti pante.
» Dulceata, marmelada si magiunul sunt, de asemenea, laxati.