mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile pielii
Index » Boli si tratamente » Bolile pielii
» Urticaria (blandele)

Urticaria (blandele)







Vechiul nume al urticariei era blande, iar aspectul ei este exact ca al pielii urzicate. Probabil ca toti ati simtit pe pielea proprie urticaria dupa ce ati bagat mana intr-o tuta de urzici, dar, pentru cei care au avut norocul sa nu se urzice niciodata, o urticarie poate fi descrisa ca o portiune umflata, proeminenta, de piele mai palida inconjurata de o coroana rosie. Aceste coroane pot aparea oriunde pe corp si pot varia, ca dimensiuni, de la un punct pana la o pata de cativa centimetri diametru. Eruptia isi schimba aspectul foarte rapid. De obicei apare brusc si poate disparea in cateva minute. Petele individuale dureaza de obicei cateva ore, dar in acest timp erup altele in alte locuri. Uneori, dupa ce au trecut, lasa un usor semn vinetiu pe piele, care dispare complet in cateva zile. Urticaria este foarte frecventa la copin cu varste sub cinci ani si s-a estimat ca aproape 5% dintre copii fac urticarie dintr-o cauza ori alta. Poate aparea la orice varsta si, cel mai adesea, nu se descopera niciodata cauza.


Atunci cand se poate identifica o cauza, de vina sunt, cel mai probabil, alimentele (cum ar fi ouale, nucile si alunele, ciocolata, branza, pestele, porumbul, carnea de porc), colorantii si aditivii alimentari (cum ar fi lartrazinul [El 02], glutamatul monosodic si altele). De obicei, atunci cand alimentele sunt cauza, faptul e foarte evident. imi aduc aminte cum am fost chemat la un mic pacient care se acoperise de urticarie la cateva minute dupa ce i se daduse un ou fiert, dar uneori apare un decalaj de cateva ore pana la reactie. Cu toate acestea, nu interziceti copilului alimentele la intamplare, dupa o simpla banuiala, decat in cazurile in care reactia a fost extrem de severa sau daca apare de mai multe ori dupa un anumit aliment. Ar fi tare pacat sa se fereasca toata viata de un aliment care, de fapt, era inofensiv!
Medicamentele sunt si ele de vina uneori: in special antibioticele, cum ar fi penicilinele, insa si alte medicamente pot provoca urticarie. Trebuie sa retineti ca unele persoane pot deveni, pe neasteptate, alergice la un medicament pe care l-au luat in perfecta siguranta si fara nici o problema ani de zile.
La alti copii, declansatorii pot fi efortul fizic, infectiile strep-tococice, presiunile exercitate pe piele, caldura, lumina soarelui si asa mai departe. Vedeti de ce descoperirea cauzei e un adevarat cosmar!


Foarte adesea, copin au un singur puseu de urticarie, dupa care urticaria nu mai apare niciodata si, in acest caz, cunoasterea cauzei, desi interesanta, devine mai degraba o problema academica. La copin cu pusec de urticarie recurente problema este mai serioasa si trebuie sa reveniti la doctor ca sa discutati posibilele optiuni.
Uneori urticaria este asociata cu dificultati in respiratie - de obicei respiratie suierata - sau cu umflarea pleoapelor ori a buzelor. Acest sindrom este cunoscut sub numele de edem angin-neurotic (in care particula nevrotic nu are nimic in comun cu sensul mai degraba dispretuitor asociat de obicei acestui cuvant) si, la aparitia lui, trebuie sa contactati doctorul imediat. Foarte probabil, acesta va va da neintarziat un tratament antihis-taminic, poate chiar injectii cu adrenalina si eventual steroizi.
Tratamentul principal al urticariei este medicatia antihista-minica sub forma de siropuri sau lete, de care ma ocup mai pe larg in anexa despre medicamente de la p. 255. Atunci cand alegeti un antihistaminic, este in general de preferat sa optati pentru un tip mai nou, nescdativ, asa cum este terfenadina (Tri-ludan). Cele un pic mai vechi (Piriton - clorfeniramina) au un efect sedatimult mai pronuntat, ceea ce poate fi o problema pentru unii copii, in timp ce pentru altii poate fi esential, deoarece altminteri nu pot adormi din pricina mancarimilor intense. Sedarea, asadar, este uneori de folos.In rare ocazii, urticaria poate deveni si ramane o problema foarte serioasa pe termen lung. Chiar fiica mea a suferit timp de multi ani de un tip de urticarie numit AĞde efortAğ si, daca o intrebati, va va spune ca doctorii cei mai buni pe care i-am gasit pentru ea au esuat in a aduce vreo cat de mica imbunatatire. Slava Domnului ca o asemenea problema este relatirara!



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor