In siarsit, o infectie care nu este cauzata de un virus! Scarlatina e provocata de o bacterie cunoscuta sub numele de streptococ, cea care provoaca si amigdalita, impetigo sau durerile de gat. Boala este foarte frecventa la copii inainte de adolescenta, dar poate aparea si la adulti.
Incepe cu dureri de gat intense, apoi, dupa cate zile, corpul este acoperit de o eruptie formata din pete mici mai aspre la pipait, care dau senzatia de glaspapir, si care se decoloreaza atunci cand le apasati puternic. Eruptia incepe pe gat si pe piept, dupa care se intinde pe tot corpul, insa are tendinta sa fie mai intensa in pliurile pielii, de exemplu in zona inghinala sau la subsuoara.
In vreme ce unii copii fac o forma usoara, altii se simt foarte rau, fac
febra mare, cu rsaturi, fata li se inroseste cu exceptia unei zone palide in jurul gurii, limba se albeste si apoi se acopera cu pete rosii, capatand aspectul numit A«zmeuratA», uneori ajungandu-se la cojirea pielii, odata cu disparitia eruptiei.
Scarlatina este o infectie care se trateaza intotdeauna cu antibiotice - de obicei
penicilina - deoarece prezinta risc de complicatii, cum ar fi infectii ale urechilor, inflamare a rinichilor (nefrita) sau reumatism. Antibioticele probabil ca nu rezol mare lucru in privinta scarlatinci propriu-zise, dar in mod sigur ajuta la prevenirea acestor complicatii potential grave. Trebuie sa spun apasat ca aproape toata lumea se insanatoseste fara nici o complicatie semnificati.In afara de antibiotice, tratamentul este acelasi ca pentru orice alta infectie cu febra - adica lichide din belsug, paracetamol si multa dragoste. Nefiind vorba de o infectie virala, nu exista vreun ccin pentru aceasta afectiune. Perioada de incubatie a scarlatinei este intre una si trei zile si boala este infectioasa pana in momentul in care suferindul a luat tratamentul cu antibiotice timp de 48 de ore. in general, se recomanda sa se tina acasa copin (departe de colegii de scoala sau dejoaca) timp de 48 de ore de la inceputul tratamentului cu antibiotice.