mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile pielii
Index » Boli si tratamente » Bolile pielii
» Scabia (raia)

Scabia (raia)







In Marea Britanie exista o epidemic de scabie. Afectiunea e dificil de tratat si nici o familie nu trebuie sa se considere imuna. Cu toate acestea, parintii se simt extrem de rusinati atunci cand copilul lor a fost diagnosticat cu scabie, and senzatia ca sunt niste parinti neglijenti, murdari. Nu sunt. Scabia este un accident.
Scabia e cauzata de un parazit acarian, sarcoprul, care sapa canale sub piele. Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, sarcoptul afecteaza pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copin mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense si alaturi niste santuri lungi de trei pana la zece milimetri, colorate in gri sau de culoarea pielii, sapate in piele de sarcopt.
Scabia mai arc doua caracteristici principale. Este foarte in-fectioasa si provoaca mancarimi intense, mai ales in timpul noptii. Copin si adultii cu scabie au tendinta sa se scarpine foarte mult, ceea ce duce la o infectare a pielii sub forma unui impe-tigo. Chiar si bebelusii cu scabie se scarpina, frecandu-si intre ele mainile sau picioarele, ori frecandu-si capul de asternut.


Sarcoptul scabiei traieste numai pe pielea umana. Femela este fecundata pe suprafata pielii, iar apoi isi sapa un tunel in piele pentru a depune ouale. Dupa patru zile apar larvele, iar dupa alte zece zile acestea ating stadiul adult si ies la suprafata pielii.
Mancarimea este provocata de fapt de o alergie la sarcopt, la oua si la larve. Mancarimea poate aparea cu cate zile inainte de aparitia eruptiei propriu-zise si este mai intensa noaptea sau atunci cand pielea este calda. Dezvoltarea simptomelor dureaza insa pana la o luna din momentul infectarii cu sarcoptul scabiei. Rezultatul: un copil poate raspandi infectia cu mult inainte ca cine sa banuiasca macar ca a fost infectat. Sarcoptul poate fi transmis prin contact fizic direct si in special prin folosirea hainelor sau asternutului altei persoane. Sarcoptul nu poate trai mai mult de patru zile departe de pielea umana, asa ca hainele sau tesaturile care nu au venit in contact cu pielea nu adapostesc sarcopti vii.
Daca diagnosticati scabia la copil, contactati neaparat doctorul de familie sau asistenta medicala de la scoala pentru a le cere sfatul. Va vor indica ce tratament sa folositi sau vor elibera o reteta pentru o lotiune precum Lyclear (permethrin 1 %), Quellada, Lindan, benzonat de benzii sau hexaclorura de gamabenzen, care omoara sarcoptii. Este posibil sa fie nevoie de dovia sau mai multe preparate pana la vindecarea completa.


Cand aplicati lotiunea recomandata, trebuie sa ungeti tot corpul. Acordati atentie in special zonelor dintre degetele de la maini si de la picioare, ca si portiunilor de sub unghii. La copin sub doi ani trebuie sa aplicati tratamentul si pe pielea capului, gat, fata si urechi. La copin mai mari si la adulti aplicati lotiunea pana la gat - in afara cazului in care tratamentul precedent a dat gres -, deoarece scabia rareori afecteaza copin mai mari dincolo de aceasta limita. De obicei, un singur tratament este de ajuns pentru a eradica sarcoptul, dar mancarimile persista inca vreo cate saptamani dupa ce infestarea a fost eliminata. Daca aflati in aceasta situatie, puteti utiliza o crema cum ar fi Eurax hidrocortizon (crotamiton), lotiune de calamina sau chiar antihistaminice cu administrare orala.
Este foarte important sa tratati intreaga familie. Afectiunea e foarte contagioasa si este posibil sa fiti infestati cu sarcoptul scabiei chiar daca pe moment nu vedeti nici un semn. Prin urmare, este total ilogic sa tratati numai un membru al familiei, caci altul poate fi deja un soi de bomba cu ceas, care poate reinfecta copilul in scurt timp. Asa ca, oricat ar protesta ceilalti membri ai familiei (sau chiar dumneavoastra!), trebuie sa tratati toti. Urmati cu grija instructiunile de pe ambalajul preparatelor si, in paralel cu tratarea tuturor membrilor familiei, nu uitati sa spalati toate hainele si asternuturile folosite in ultimele patru zile.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor