mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile pielii
Index » Boli si tratamente » Bolile pielii
» Eczema

Eczema







Eczema este uneori numita dermatita. intre cele doua denumiri nu exista deosebiri importante. Un cunt vine din greaca, celalalt din latina.
Simptomul principal al eczemei este pielea uscata, inflamata. La majoritatea copiilor problema initiala este uscarea pielii, iar cazurile usoare se limiteaza la atat. Pe masura ee eczema se agraveaza, pielea devine mai uscata si mai inflamata, cu crapaturi, roscata, dureri, mancarimi sau orice combinatie a lor.
Exista doua tipuri principale de eczema. Unii copii fac eczema din cauza ca in familie exista eczema (dupa cum poate exista astm sau febra fanului). Familiile in care sunt prezente toate aceste trei afectiuni se numesc familii AŤatopiceAť. Asta nu inseamna neaparat ca, daca aveti una dintre afectiuni, le veti face si pe celelalte.In celalalt tip de eczema, exista un declansator specific sau o iritatie care cauzeaza problemele. Copilul care face o eruptie alergica ( sectiunea, mai jos) arc de fapt o forma de eczema, cunoscuta si sub numele de dermatita de contact sau eczema de contact.


Eczema poate debuta in copilarie, cand intreaga piele poate deveni uscata si apare eruptie pe fata, scalp, trunchi si pe partea exterioara a picioarelor si a mainilor. De obicei, eczema incepe pe fata si scalp la un moment situat intre trei luni si doi ani. Copin negri sau cu pielea de culoare mai inchisa fac pete de culoare deschisa, in special pe fata.
La copin mai mari eruptia afecteaza in primul rand partea din fata a incheieturii coaielor, partea din spate a genunchilor, gatul, labele picioarelor, incheieturile mainilor si mainile, desi este posibil sa apara oriunde pe corp.
La fel ca eruptia, mancanmea este o problema majora. Copilul se poate scarpina la nesfarsit, ceea ce agraveaza eruptia, ceea ce agraveaza mancarimile - si astfel ia nastere unul dintre cele mai rele cercuri vicioase. Scarpinatul duce la eliberarea in piele a unei substante chimice numite histamina, care inrautateste iritatia si mai mult. Unii sugari au mancarimi atat de mari incat ajung chiar sa-si frece fata de astemut pentru a-si alina
mancarimile de pe fata.
Eczemele pot fi agrate de multe lucruri. Sapunul, cu tendinta sa de uscare a pielii, este unul dintre vinoti. Lana sau alte tesaturi ii pot irita pe unii copii. Cateodata alimentatia este cauza, desi probabil ca numai la un copil din douazeci provoaca probleme cu aderat semnificative,
In afara de cazurile minore de piele mai uscata, cred ca in toate celelalte cazuri copin cu eczema trebuie consultati de doctor, nu numai pentru a avea o confirmare a diagnosticului, ci si pentru sfaturi de gestionare a situatiei si prescrierea unui tratament.
Daca ati fost la doctor si acesta a recomandat un tratament, trebuie neaparat sa reveniti la cabinei daca eruptia se inrautateste ori, in special, daca unele zone se inrosesc mai tare sau arata inflamate, infectate, par sa se extinda sau fac cruste ori cojite, in plus, cereti intotdeauna asistenta medicala daca mancarimile impiedica copilul sa doarma cum trebuie.In primul rand, incercati sa intati cat se poate de mult despre afectiune. Cereti doctorului sau asistentei maternale brosuri si pliante cu informatii ori, cel mai bine, ganditi- sa intrati intr-un grup sau o societate dedicata acestei afectiuni, cum este National Eczema Society din Marca Britanie, care ofera o mare cantitate de informatii foarte loroase si foarte clare. intelegand afectiunea, puteti contribui fundamental la bunastarea copilului. Iar faptul ca intelegeti de ce tratamentul ajuta poate ajuta si pe dumneavoastra.
Este extrem de important sa evitati orice factor care usuca pielea, cum ar fi sapunul, spumantele sau aromatizantele de baie. Chiar si spumantele pe care scrie ca pot fi folosite pentru copii au tendinta sa usuce pielea si sa agraveze eczemele. Puteti sa intrebati cu ce sa mai spalati copilul daca sugerez sa nu mai folositi sapun, dar pot sa asigur ca produsele emoliente, cum ar fi Oilatum si Emulsiderm, spala foarte eficient, hidra-tand in acelasi timp pielea. Numai sa nu asteptati sa faca si spuma!
Daca doctorul prescrie un tratament, este foarte important sa-I utilizati exact asa cum 1-a prescris, cu conditia sa intelegeti de ce si care sunt beneficiile. Multi parinti evita, de exemplu, cremele cu steroizi deoarece se tem de efectele secundare. De fapt, daca intati cum sa folositi steroizii si cum sa reduceti la minimum efectele lor secundare, veti simti mai stapani pe sine si mai putin anxiosi, iar copilul beneficia enorm. In general, utilizarea unui steroid eficient este necesara pentru un interl scurt de timp, iar beneficiile folosirii dozei corecte depasesc orice dezantaj. Pe de alta parte, folosirea steroizilor la intamplare, fara a urma instructiunile, poate provoca mai multe probleme decat rezol.


Urmariti cu atentie factorii ce par sa agraveze eczema copilului. Hainele de lana sunt un exemplu tipic. Bumbacul este mult mai bun, cu un potential iritant mult mai mic.
Taiati scurt unghiile copilului. Daca eczema este insotita de mancarimi, copilul - chiar si cel mai mic bebelus - se scarpina, iar unghiile lungi si murdare sunt reteta ideala pentru a infecta eczema. in cazuri de mancarimi grave, puneti-i copilului in timpul noptii manusi cu un singur deget, din bumbac, pentru a intrerupe ingrozitorul ciclu de scarpinat/mancarime.
Daca nimic nu ajuta, ganditi- la schimbari in alimentatie. La unii copii, eczemele sunt agrate de oua sau de laptele de ca, asa ca ar merita sa le cxcludeti din alimentatie pentru cate saptamani. Daca nu apare nici o schimbare, nu incercati diete mai drastice, care probabil vor face si mai rau. Nu intotdeauna regimul alimentar este solutia.In fine, unii parinti au descoperit ca aerul cald si uscat din casele cu sisteme de incalzire centrala poate agra uscarea pielii. Umezirea aerului prin asezarea unui castron cu apa langa radiatoare imbunatateste uneori foarte mult situatia.
Este important sa intelegeti ca nu exista leac pentru eczema. Tratamentul este menit doar sa tina afectiunea sub control si sa reduca la minimum manifestarile si simptomele ei. Daca mergeti la doctor si primiti un tratament care face eruptia sa dispara, dar descoperiti ca aceasta revine in momentul in care incetati tratamentul, asta nu inseamna ca tratamentul nu a avut succes sau ca a fost o pierdere de timp. Aceasta e natura problemei. Continuarea tratamentului pe lungi perioade de timp este obositoare, dar e vitala pentru a reduce la minim efectele afectiunii.
Am dedicat o sectiune tratamentelor pentru eczeme in partea a cincea a sectiunilor, dand detalii despre modul in care actioneaza diversele tipuri de tratamente si cum trebuie aplicate.
As vrea sa accentuez importanta folosirii cmolientilor, care inmoaie si hidrateaza pielea. Ei sunt baza tratamentului si sunt in mod special de ajutor daca ii adaugati in apa de baie. Dar atentie cum scoateti copilul din baie! Un bebelus spalat in apa cu emolient devine incredibil de alunecos, in timp ce copin mai mari pot aluneca foarte usor la iesirea din cada.
Exista unele do ca hranirea copilului ]a san si evitarea produselor bazate pe lapte de ca reduc riscul de a capata eczema infantila.

Vestea cea buna este ca eczema se vindeca de obicei de la sine. Cele mai multe eczeme care apar in pruncie dispar pana la rsta de zece ani. intr-ader, cam 50% dintre copin atinsi de eczeme scapa de aceste afectiuni pana Ja sase ani. Poate parea un interl ingrozitor de lung, dar cel putin stiti ca exista o luminita la capatul tunelului. Mai degraba eczemele care incep mai tarziu in copilarie au sanse sa persiste in perioada adulta.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor