Piciorul atletului este una dintre afectiunile medicale cu un nume nepotrivit. La fel ca si cotul tenismenului, care de obicei apare la persoane care n-au pus mana in viata lor pe o racheta de tenis, piciorul atletului apare cel mai adesea la persoane sedentare, care au foarte putine in comun cu atletismul. Afectiunea nu este prea frecventa la copii inainte de adolescenta, desi in ultimii ani pare sa fi devenit ce mai comuna, probabil din pricina noii mode din domeniul incaltamintei. Purtarea permanenta a pantofilor sport (asa-numitii adidasi) mareste in mod cert riscul aparitiei acestei afectiuni.
Piciorul atletului este o infectie a pielii cauzata de o ciuperca. Apare de obicei intre degetele de la picioare, unde pielea devine crapata si zemuinda. Calcaiul si glezna pot fi si ele afectate. Ciuperca in cauza se dezvolta intr-un mediu cald si umed, asa ca o pereche de pantofi sport care nu permit aerisirea pielii, in special in anotimpul cald, este reteta perfecta de aparitie a piciorului atletului.
Copin mici fac de asemenea o eruptie pe laba piciorului care de obicei este diagnosticata gresit drept piciorul atletului, fiind de fapt o forma de eczema provocata de pantofi. Copilul poate fi sensibil la substantele chimice din vopselele cu care este colorata pielea pantofilor sau la alte chimicale ori cleiuri folosite. De regula, cele doua afectiuni se pot deosebi, caci
dermatita alergica de contact cauzata de pantofi nu produce eruptii intre degete.
Expunerea picioarelor la aer este de ajutor in ambele afectiuni. Piciorul atletului poate fi tratat usor cu pudre si creme antimicotice cumparate fie direct de la farmacie, fie cu reteta, la recomandarea doctorului. Daca indoiti ca ati pus diagnosticul corect, este foarte important sa cereti sfatul unui medic. Folosirea tipului gresit de crema poate inrautati lucrurile - in special daca folositi pentru eruptii micotice o crema impotri eczemelor, cum ar fi hidrocortizonul.