Def. Alcoolismul maladiv cu dependenta apare la diverse varste si consta din necesitatea de a consuma zilnic bauturi alcoolizate, doza crescand progresiv si parand variate complicatii. Initial se instaleaza dependenta psihologica ca dupa mai multi ani de consum sa apara si dependenta fizica. In cadrul dependentei psihologice subiectul nu poate controla consumul in sensul cantitatii pe care o bea, a locului si momentului (isi "pierde controlul" asupra consumuluI). El nu mai poate oprii consumul deoarece se produce o stare de sevraj psihic si/sau fizic (pana la forma de delirium tremens - semn al dependentei fizicE). Pacientul continua consumul desi este avizat asupra evolutiei complicatiilor (somatice, neurologice, psihicE) si constata cresterea problemelor sociale si deteriorarea performantelor sociale, comportamentului social (cu acte neadecvate si deseori sanctionate publiC) cu degradarea functionarii in roluri sociale (professional, familial etC).
Se analizeaza:
- varsta debutului - cu cat mai precoce cu atat mai grav, deoarece prognosticul este mai grav daca pacientul provine dintr-un tata alcoolic si a crescut in familia acestuia;
- modalitatea consumului in faza initiala: -intermitent (dipsomanie, consum periodic abuziV) cu reducerea progresiva a intervalului liber;
- consum continuu lent progresiv - consum singular sau social, in ultimul caz subiectul bea in grupuri de consumatori mentinandu-si astfel pseudosociabilitea.
Pacientul cu dependenta alcoolica ajunge de obicei la consult si tratament medical psihiatric dupa mai multi ani de consum zilnic. La inceput toleranta creste, dozele consummate zilnic fiind tot mai mari, apoi toleranta scade.
O persoana dependenta poate avea perioade de abstinenta, mai ales in imprejurari deosebite (calatorie, detentiE) pentru ca apoi consumul sase reia rapid si sa se ajunga la doze mari zilnice.
Dependenta etanolica poate fi primara, cand nu exista o alta tulburare psihica si secundara: la anxiosi, depresivi, ciclotimi,
tulburari de personalitate, defecte psihoticE).
Sevrajul: Incepe de obicei in decurs de cateva ore de la incetarea sau reducerea unui consum maisv (cel putin zilE) de alcool la o persoana care prezinta deja dependenta la alcool (semn al dependentei fizice la alcooL). Acesta se poate complica sau nu cu convulsii si/sau Delirium Tremens.
Tabloul clinic al sevrajului necomplicat:
Psihic: stare de neliniste, anxietate, insomnie, rau obiectiv, atacuri de panica, incapabil de a face ceva productiv;
Somatic: tremor la niclul extremitatilor, transpiratii, oscilatii tensionale (frecvent crize hypertensivE), greata, varsaturi, uneori crize grand mal - risc mai mare la pacientii care au antecedente de epilepsie au traumatisme craniene, crizele sunt frecvent matinale, survenind uneori in salve de doua sau trei.
Tratamentul sevrajului necomplicat:
. rehidratare si reechilibrare hidroelectrolitica orala sau parenterala (in caz de intoleranta gastricA);
. preparate multivitaminice(B1, B6 etC);
. medicatie
sedativ - anxiolitica: benzodiazepine (Diazepam, Lorazepam, clordiapoxid etC), meprobamat.
In forma de severitate maxima = Delirium Tremens care poate aparea nu doar in sevraj (la 48 - 72 ore de la intreruperea sau reducerea marcata a consumuluI) ci si in cursul consumului etilicului maladiv.
Este o urgenta medicala ce apare la 1-3% din bolnavii dependenti de alcool.
Uneori este provocat de o boala somatica:
insuficienta hepatica, pneumonie, hemoragie digestiva, stres postoperator, dezechilibru hidro-electrolitic.
Tabloul clinic in Delirium Tremens:
Psihic: - delirium cu reducerea vigilitatii, dezorientare temporo-spatiala, neliniste - agitatie, vorbire incoerenta, false recunoasteri, halucinatii predominent vizuale si tactile (zoopsice - animale mici ce se urca pe corP) dar si scene panoramice, uneori fragmente de deliruri paranoide nestitematizate.
Somatic: marcata hiperactivitate a S.N. Vegetativ cu tremor generalizat, transpiratii profuse, tahicardie, hiper - sau hipotensiune arteriala cu tendinta la colaps, hiperpnee, greturi, varsaturi, uneori poate apare
febra de tip central prin aparitia dezechilibrului metabolic si hidro-electrolitic, inconstant convulsii. Facies congestiv, conjunctive injectate.
Tratamentul in Delirium Tremens:
. consemnarea semnelor vitale la fiecare 6 ore
. reechilibrare H-E si rehidratare (ser fiziologic + glucozA) + tratarea problemelor medicale coexistente (infectii, TCC etC)
. Diazepam 5 - 20 mg la 4 - 6 ore sau Meprobamat, Tiapridal;
. Neuroleptice cu potenta inalta (neuroleptic incisiV) de tipul Haloperidol cu precautie la pacientii care prezinta risc de convulsii;
. Tiamina (vitamina B1): 100mg oral, 1 - 3 x/zi; Acid folic 1mg/zi oral; preparat multivitaminic care sa contina obligatoriu si
vitaminele B1 si B6;
. Convulsii: dupa autorii americani Suflat de Mg 1 g i.v. la fiecare 6 ore timp de 2 zile; Carbamazepina 200 - 400 mg/zi (atentie la functia hepatica !), Diazepam;
Atentie: A se evita medicatia hipotensoare (ex. Levomepromazina, ClordelazinuL) datorita tendintei la colaps circulator.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor