mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Afectiuni oto-rino-laringologice
Index » Boli si tratamente » Afectiuni oto-rino-laringologice
» Glandele salivare

Glandele salivare







Exista trei perechi de glande salire majore (parotide, submandibu-lare, sublinguale) precum si numeroase glande minore.
Anamneza si examen obiectiv Formatiuni tumorale; tumefactii corelate cu alimentatia?; durere?; gust alterat?; ochi uscati? Cauta formatiuni tumorale externe, secretii (mai intai in cavitatea bucala), efectueaza palparea bimanuala pentru litiaza, testeaza nervul VII, exista adenopatii regionale?
Inflamatia se datoreaza de obicei infectiei sau obstructiei produse de un calcul (depuneri de fosfat si carbonat de calciu in jurul unui nucleu de celule si microorganisme). O abordare utila se bazeaza pe prezenta unilaterala sau bilaterala a simptomelor si pe caracterul cronic sau acut al acestora.
Simptomele acute bilaterale se datoreaza de obicei oreionului (p.254). Pacientul este tanar si prezinta tumefactie parotidiana.
Simptome acute unilaterale pot fi produse si de oreion. dar poate fi si o parotidita acuta produsa prin ascensionarea unei infectii orale. Aceasta apare post-operator dar este rara in zilele noastre, fiind secundara deshidratarii sau igienei orale deficitare. Tratament: igiena orala, hidratare, antibiotice (functie de culturi si sensibilitate). Daca prin canalul excretor nu mai dreneaza puroi sau daca febra si durerea cresc, probabil s-a format un abces care trebui drenat transcutanat.


Simptome unilaterale recurente sunt produse cel mai probabil de calculi. Cel mai adesea se gasesc in submandibulare (80%); in mod clasic pacientul acuza durere si tumefactie in momentul alimentarii. Glanda poate fi rosie, tumefiata si dureroasa chiar in absenta infectiei. Diagnostic: calculul poate fi obsert pe radiografiile obisnuite sau la sialografie. Tratament: calculii distali sunt extrasi prin cavitatea bucala, dar in conditiile in care calculul este situat in interiorul glandei este necesara excizia glandei.
Simptomele cronice bilaterale pot fi asociate cu uscaciunea ochilor si a gurii precum si cu alte afectiuni autoimune ex: sdr. Sjogren sau Mikulicz ( MMC, p.706). Tratamentul este dificil. Daca etiologia este reprezentata de infectia cronica, atunci simplul tratament cu antibiotice nu da rezultate: este necesara o cura prelungita cu oxitetraciclina 250 mg/12 h lh ac PO.
Formatiunile tumorale fixe pot fi idiopatice sau se datoreaza sar-coidozei.
Tumorile 80% sunt localizate in parotida, 80% dintre ele sunt ade-noame pleomorfe, 80% din ele sunt in lobul superficial. a-sOrice glanda salira marita de volum si care persista mai mult de o luna trebuie excizata pentru eluare. Pareza nevului VII sugereaza malignitatea. Deoarece tumora creste prin diviziune si nu are capsula, excizia tumorii conduce la diseminari si de aceea este necesara parotidectomia superficiala. NB: sialogramele asociate cu CT (+ filtre pentru os) pot fi un test util preoperator. Clasificarea este complexa: detalii complete in versiunea electronica.




Benigne sau maligne Maligne Maligne

Cistadenolimfom Mucoepidermoid Carcinom scuamos


Adenom pleomorfic Cu celule acinice Adenocarcinom

Carcinom adenoid chistic
Adenomul pleomorfic: Varsta mijlocie; crestere lenta; trebuie inlaturata prin parotidectomie superficiala sau prin enucieere si radioterapie.
Adenolimfomul: de obicei persoane in rsta; consistenta moale. Tratament: enucleere.
Carcinomul: crestere rapida; masa dura fixa; durere si paralizia nevului VII. Tratament prin combinarea chirurgiei cu radioterapie.
Complicatii chirurgicale: 1 paralizia nervului VII - deseori pasagera 2 fistula salira - deseori se inchide spontan 3 sdr Frey - neurec-tomia timpanica poate fi utila.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor