mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Cauzele sterilitatii
Index » Sanatatea familiei » Planning familial » Cauzele sterilitatii
» Sterilitatea masculina

Sterilitatea masculina


Share



in timpurile istorice indepartate nu era acceptata ideea lipsei copiilor in familie din cauza barbatului. In zilele noastre insa stim ca si barbatii pot aa nu putine probleme de sanatate care le diminueaza capacitatea reprodueti va. Inainte de toate, acestea pot fi disfunctiile sexuale. Spre exemplu, in cazul disfunctiei erectile, penisul nu poate lua forma necesara si astfel nu poate fi introdus in vagin. Cauzele disfunctiilor sexuale pol fi factori alat fiziologici, cat si psihologici. Exisla o serie de boli congenitale (penis diform, amplasarea incorecta a orificiului exterioral canalului urinar) si dobandite (ingustarea deschiderii preputului - fimoza), care pol fi inlaturate cu ajutorul interntiilor chirurgicale. Majoritatea cazurilor de disfunctii sexuale sunt rezolvate, iar viata sexuala - refacuta (in lipsa altor cauze), ceea ce conduce la rezultatul mult dorit - graviditatea partenerei. Altceva e atunci cand in sperma barbatului sunt prea putini spermatozoizi viabili si sanatosi sau cand acestia lipsesc cu desavarsire, in ciuda unei capacitati erectile normale.
Principala cauza de sterilitate masculina o constituie dereglarile in elaborarea spermei, calitatea si cantitatea ei. in afara de asta, exista dereglari ale permeabilitatii canalelor seminale, precum si formarea de anticorpi impotriva propriilor spermatozoizi - un fel de autoalergie.
Cel mai des (in 70% de cazuri) cauza sterilitatii masculine consta in urmatoarele: o cantitate scazuta de spermatozoizi, de cele mai multe ori cu forme patologice si cu o slaba mobilitate. Lipsa totala de spermatozoizi -azoospermie- se intalneste in mai putin de 5% din cazuri.
Cauzele dereglarilor de constructie si mobilitate a spermatozoizilor sunt dirse, desi de cele mai multe ori e greu de identificat una singura. Printre principalele cauze
am putea enumera:
- Varicocelul - dilatarea varicoasa a nelor canalului seminal. De obicei, varicocelul decurge fara dureri, de aceea, nu este clar de ce la unii barbati afectiunea se constituie in cauza a sterilitatii, iar la altii - nu. Unii cercetatori considera ca din cauza dilatarii nelor, temperatura in scrot este ridicata si de aceea sperma nu ajunge sa se maturizeze.
-Impermeabilitatea canalelor seminale: vatamarea canalului seminal in timpul unor interntii chirurgicale, traumatismul zonei, astuparea canalelor culelor


seminale s.a.

- Dereglarile hormonale. Acestea inrautatesc calitatea spermatozoizilor (maturitatea, mobilitatea lor, etc).
- Bolile infectioase. La aceastea se raporteaza hepatita virala, inflamatia parotidei, TBC -ui aparatului uro-genital, precum si infectiile cu transmitere sexuala (chlamydiile, trichomoniaza, micoplasmele. SIDA, sifilis,
gonoreea, s.a.).
- Bolile inflamatorii ale testiculelor (orhita), ale epididimului (epididimita) si ale prostatei (prostatita).
-Influenta factori lor de mediu (radiatia radioactiva, chimioterapia ca tratament impotriva bolilor oncologice, fumatul, alcoolismul si consumul de droguri, folosirea anabolizantelor si a altor medicamente).


- Necoborarea testiculelor (criptorhidism).

- Factori genetici si imunologici.In general, in jumatate din cazuri se poate sili un diagnostic dupa efectuarea spermogramei, alteori insa sunt necesare instigatii complexe si detaliate.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai