Dereglari de constructie a uterului se intalnesc la fiecare a zecea femeie sterila. Orice malformatie care afecteaza catatea uterului, functioneaza ca un sterilet, care impiedica ovulul sa se imteze in endometru. La aceste afectiuni se raporteaza polipii mucoasei uterului, fibromiomul uterului, precum si malformatiile congenitale ca:
uterul bicorn, uterul cordiform, uterul dublu etc. Aceste particularitati nu se mostenesc si pot fi depistate usor cu ajutorul ecografuiui, tratarea lor insa, cel mai des, prezinta dificultati majore.
Dintre tumorile organelor sexuale feminine, cea
mai frecventa este miomul uterului. O astfel de boala o au 20-25 % dintre femeile de 30 de ani si fiecare a doua femeie de 40 de ani. Potrit medicinei moderne, miomul uterului e o
tumoare hormonala benigna, care se formeaza din cauza dereglarilor din sistemul hipotalamus-hipofiza - cortexul glandei suprarenale - ovare. Potrit datelor unor cercetatori, fiecare a cincea femeie bolnava de miomul uterului este sterila.
Miomul uterului reprezinta niste noduli din muschi si tesut conjunctiv de diverse dimensiuni, localizati pe diferite portiuni ale uterului. Problemele acestei boli sunt in functie de dimensiunea si localizarea nodulilor. Unii dintre ei cresc pe "piciorus\". La o rasucire a "piciorusului\" apar dureri puternice. Raspandirea nodulilor pe mucoasa uterului amplifica
hemoragiile menstruale. Daca miomul creste in apropierea gurii trompei uterine, atunci tumoarea poate bloca intrarea in trompa. in afara de asta, tumorile pot impiedica imtarea ovulului in peretii uterului, provocand astfel
avortul spontan. Deoarece miomul este dependent de hormon, dezvoltarea lui in timpul tratamentelor hormonale trebuie controlata cu ajutorul ecografuiui.
Una din cauzele sterilitatii femeii poate fi polipoza catatii uterului, cand polipii invadeaza catatea uterina si nu permit imtarea embrionului.