Din cele peste 30 000 de specii de alge, microalga verde-albastruie contine cea mai variata gama de vitamine, microelemente, aminoacizi, fermenti. Totodata, ea este bogata in clorofila, acid gamma-linoleic, acizi grasi polinesaturati si aite substante nutritive potential valoroase.
Spiruiina se deosebeste de celelalte alge prin aceea ca este alcatuita, in proportie de pana la 70%, din cea mai complexa albumina, cum nu mai are nici un alt reprezentant al lumii vegetale si animale de pe Pamant.
Spirulina este cea mai bogata sursa de beta-caroten natural -antioxidant de importanta vitala si alti carotinoizi care sunt folositi de cateva organe ale organismuiui nostru, respectisuprarenalele, sistemul reproducator, pancreas, splina, piele si
retina ochilor.
Numai
spirulina si
laptele mamei sunt surse complete de acid linoleic, care joaca un rol de neinlocuit in asigurarea functionarii normale a organismului. Toate celelalte surse de acizi gamma-linoleici sunt uleiuri extrase. Acidul gamma-linoleic ajuta la: prevenirea crizelor de inima si a infarctului, eliminarea excesului de lichid, imbunatatirea activitatii sistemului nervos, reglarea inmultirii celulelor; are proprietati antiinflamatoare, mentine vasele sanguine in buna stare, ajuta la tratarea artritelor. Tot acidul gamma-linoieic este recunoscut ca element important in
alimentatie si in prevenirea unor boli de piele, chiar de genul psoriazisului.
Spirulina contine o albumina completa si toti aminoacizii indispensabili. Pentru utilizare, albumina spirulinei nu necesita prelucrare termica, in timp ce alte produse care contin albumina trebuie supuse fierberii sau coacerii (crupe, carne, peste, oua), proceduri in urma carora anumite forme de albumina isi pierd partial (iar unele total) proprietatile utile.
Spre deosebire de alte alge, spirulina nu contine in peretii celulelor celuloza dura, ci mucuzol-zaharide, ceea ce permite albuminei sale sa se asimileze usor in organism, respecti85-95% din aceasta.