Protectia antisoiara (fotoprotectia) este esentiala in conditiile in care soarele devine, treptat, din prieten dusman, cum am mentionat.
Tegumentele pot fi protejate mecanic de radiatiile solare prin imbracaminte uscata, confectionata din
fibre naturale de culoare inchisa, de palarii cu bor mare si umbrele de soare.
Fotoprotectia chimica se realizeaza prin aplicarea pe piele a preparatelor-ecran solar, care actioneaza prin reflectarea (blocarea) radiatiilor solare si/sau prin absorbtia selectiva a razelor UV. Produsele care blocheaza radiatia solara, indiferent de lungimea de unda, sunt cremele ce contin pulberi inerte (de tip oxid de zinc, oxid de titaniu, oxid de fier). Acestea sunt netoxice si nealergizante, protejeaza impotriva UVA si UVB, se pot folosi si la copin sub varsta de 6 luni, dar nu sunt rezistente la apa si nu au un coeficient de protectie foarte ridicat. Topicele care absorb radiatiile solare sunt substante chimice de tipul:
- PABA (acid paraaminobenzoic) absoarbe razele UVB; prezinta dezavantajul ca poate cauza iritatii sau reactii alergice la indivizii predispusi;
-cinamatji absorb razele UVB;
- benzofenonele absorb razele UVA;
- antranilatii absorb razele UVA si UVB.
Preparatele-ecran solar se comercializeaza sub forma de solutii, geluri,
emulsii si creme cu un anumit factor de protectie (SPF). in principiu, in conditii normale, expertii recomanda un factor de protectie 15, eficient impotriva razelor UVA si UVB, reprezentand balanta optima intre protectie si pret. Crema-ecran cu factorul 15 ofera 93% protectie, pe cand cea cu factorul 30 ofera aprox. 96% protectie, diferenta fiind nesemnificativa.
Totusi, secretul unei bune protectii consta in modul de aplicare a cremei-ecran. Se aplica o cantitate suficienta de crema cu 1AŁ ora inaintea iesirii la soare, pentru ca aceasta sa se poata lega\" de piele. Aplicatia trebuie repetata o data la 4 ore, daca expunerea la soare continua, sau dupa fiecare baie, chiar daca, teoretic, crema este rezistenta la apa\".In concluzie, desi utilizarea unei substante fotoprotectoare este foarte recomandata, nici o crema-ecran nu ofera 100% protectie. Aceste ecrane solare pot da falsa impresie ca, in urma aplicarii, se poate sta mai mult la soare. Specialistii afirma cu certitudine ca daca ne expunem un timp mai indelungat decat cel permis la soare, sub falsa impresie ca suntem protejati de crema-ecran si nu se iau masuri de protectie suplimentare, este posibila cresterea riscului de aparitie a unui cancer de piele. Monitorizarea intervalului de timp si a momentului din zi cat stam la soare este esentiala, chiar daca am aa pe piele o crema cu SPF 100!