in primul rand,
laptele pentru copilul dv. il alege medicul, caci fiecare fel de lapte e indicat pentru o anumita rsta si pentru o anumita situatie. intalnim uneori si anumite preferinte ale micii persoane\"
Dar ce este laptele pudra (praf) ? Este un lapte de ca din care s-a extras apa, pentru a putea fi usor sterilizat, consert si transportat, avem ca in dulap\".
Diversele marci se deosebesc intre ele prin riatia procentului de grasimi, proteine, hidrocarbonati, minerale, umiditatea ramasa si prin adaugarea sau nu, a dextrinei, maltozei, vitaminelor, fierului, acizilor. Unele sunt nezaharate, and numai lactoza naturala. : Mures, Rarau, Lacto, Lactosan (romanesti), Hung-mei si Hsueh-hua chinezesti, Moloko, sovietic, Erdcco, Gal-liasec, Nido, frantuzesti etc. Altele sunt zaharate, cu
zahar obisnuit : Guigoz, Galliasec, Lactissa, Nido. Spray-lac, sau cu dextrin-maltoza ca : Alma, Alfalac, Gal-Iiasec-verde, Materna, Camelpo (Nutricia-Holland) sau cu miere, Lemiel.
Grasimea ' care se afla 3,5% in laptele de ca ' poate fi partial sau aproape total scoasa din lapte (Laclo romanesc, semiecremat ; Alma, France-Lait, Lactissa. Norma si Eledonul).
Exista produse in care grasimile normale au fost inlocuite cu acizi grasi nesaturati din ulei de masline, mai usor asimilabile in
intestin (Bifilac, Mamik etc). Albuminele sunt uneori imbogatite ' fie schimband proportia prin ecremare (Eledon), fie amestecand eu cazeina din lapte proaspat smantanit. Subslantc adaugate pot fi acidul lactic sau citric pentru laptele acidulat, fainurile (Felargon, Lemiel, Humana H sau Disanal). Fier sau
vitamine contin, in plus, aproape toate preparatele de lapte noi : Similac, Hu-mana 0 sau 1'2.
Cum preparam laptele praf ? Adaugam apa fiarta racita, calduta, proportia de pudra fiind, dupa rsta, dupa necesitatea de adaptare si dupa marca produsului.