Shiatsu este o tehnica de tratament manual efectuat prin
masajul japonez inspirat de tehnica chineza. Printr-o serie de presiuni, de oscilatii si de mobilizari, practicantul reechilibreaza circulatia energetica a corpului prin intermediul sistemului nervos autonom. Tehnica se bazeaza pe presiuni incete si perserente, realizate cu ajutorul
greutatii corpului si contacte mai usoare pentru a testa fluxul de energie, circulatia singelui, flexibilitatea articulatiilor si atitudinile inconstiente. Presiunile si contactele sint facute cu ajutorul miinilor, degetelor, antebratelor, genunchilor si picioarelor, pacientul fiind asezat in diferite pozitii. Tratamentul se concentreaza adesea asupra traiectoriilor meridianelor care trarseaza corpul uman, aceleasi ca si la acupunctura, dar si asupra anumitor puncte din aceste traiectorii, adica punctele de acupunctura.
Terapie asiatica acceptata incet, dar sigur de europeni
Shiatsu este astazi parte integranta a culturii japoneze. Trebuie stiut ca, la fel ca si anumite terapii si arte martiale orientale, practica shiatsu se scindeaza in anumite scoli si stiluri. Anumiti practicanti integreaza in shiatsu si terapii mecanice occidentale, pe cind altii ramin legati de ideea curentelor energetice si perceptiei de atingere. Alte tehnici de masaj intilnite in diferite tari din sud-estul asiatic sint bazate in mare parte pe presopunctura, dupa exemplul masajului thailandez traditional. Recunoscuta astazi in Japonia ca o metoda de terapie, la fel cum ar putea fi chineziterapia (terapie prin dirse activitati ce presupun miscare) in Franta, shiatsu este deja imtat solid in categoria terapiilor din Statele Unite (mai ales pe Coasta de Vest, la New York si in alte mari orase). Acceptarea sa in Europa este mai lenta, dar se realizeaza cu o anumita regularitate, mai ales in Marea Britanie si Suedia.
Presopunctura, ca si numeroasele arte martiale, este de origine chineza. Ea a fost importata si adaptata de japonezi in urma cu citeva secole. In contact cu Japonia, tehnica va cunoaste numeroase evolutii si se clasifica in numeroase scoli. Sub forma sa moderna, shiatsu s-a dezvoltat cu adevarat inca din anul 1930. In jurul acestei perioade au fost create Institutul de Terapie de la Hokkaido (1925), apoi Institutul de shiatsu japonez de la Tokyo (1940), care va deni mai tirziu Colegiul japonez de shiatsu.
Cele patru caracteristici ale shiatsu:
1. Concentrarea si respiratia
Inainte de a incepe practicarea shiatsu, practicantul trebuie sa se concentreze doua sau trei minute pentru a se relaxa si a-si regla respiratia. Presiunile trebuie sa fie exersate in timpul respiratiei.
2. Tinuta stimentara
Pacientul trebuie sa fie imbracat intr-o tinuta lejera si conforila (colanti, pantaloni de chimonou sau trening din bumbac si tricou). Practica shiatsu se poate face direct pe piele.
3. Pozitia corpului in raport cu hara (abdomenul)
In timpul unei sedinte de shiatsu, pozitia corpului este foarte importanta. Presiunile se fac prin balansarea greutatii corpului, ele nu trebuie practicate in mod obligatoriu. Corpul shiatsushi-ului (practicantului) trebuie sa se afle in echilibru cu hara sa si bratele trebuie sa fie intinse, fara a fi insa contractate.
4. Gradul de presiune
Trebuie ca terapia shiatsu sa nu fie inteleasa ca o tortura. Presiuni prea puternice ii provoaca pacientului o stare de
tensiune nervoasa inutila si, in caz de durere, nu fac decit sa amplifice inflamatia. Pacientul trebuie sa resimta presiuni, dar in nici un caz durere.
Shiatsu - presiunea degetelor
Shiatsu este o terapie naturala japoneza bazata in special pe presopunctura. Se aplica presiuni ale degetelor, mai ales cele mari, pe diferite puncte de
acupunctura - numite tsubo - situate de-a lungul meridianelor care trarseaza corpul uman. Shi inseamna deget, iar atsu se traduce prin presiune. Shiatsu este un masaj care se efectueaza la sol, cu ajutorul degetelor mari, al palmelor miinilor, cu sprijiniri pe coate sau cu simple rotatii ale membrelor. Presiunile sint facute, dupa urmele meridianelor, pe zone sau traiectorii specifice. Aceste presiuni stimuleaza puterile naturale de recuperare a corpului. Ele elimina oboseala si permit organismului sa pastreze sau sa regaseasca echilibrul energetic natural. In corpul uman se intilnesc 354 de puncte tsubo principale Atunci cind energia circula prost, ele devin sensibile. Shiatsu actioneaza si asupra acestor puncte. El contribuie la mentinerea flexibilitatii tesuturilor musculare, faciliteaza functionarea armonioasa a sistemului nervos si stimuleaza circulatia singelui si a energiei - denumita KI. Shiatsu conduce la:
- o stare de liniste si o senzatie placuta in general;
- un sentiment de buna dispozitie si de armonie;
- o mai mare aptitudine emotionala;
- o respiratie mai ampla si mai profunda;
- un somn mai profund si recuperator;
- o energie mai bogata.
Contribuie de asemenea la diminuarea insomniei, stresului, oboselii. Amelioreaza problemele digesti. Inlatura durerile psihice (de spate, de cap etc.).
Meridianele
Sistemul circulator de energie (Ki in japoneza) din corp se numeste Keiraku, a carui traducere este meridian. Reteaua aceasta acopera tot corpul, din cap pina in picioare, rtical si orizontal.
Contra sistemelor nervos si circulator, sistemul circulator de energie este invizibil, dar poate fi perceput de simturile noastre de atingere. Este considerat un fenomen functional care nu exista decit in corpurile vii. Energia se raspindeste in toate partile corpului pe calea meridianelor si desavirseste toate fenomenele vietii. Atunci cind circulatia sa este impiedicata, functionarea organelor asociate este perturbata si in final apar simptomele. De aceea, tehnica shiatsu se bazeaza pe eliberarea circulatiei energiei in meridiane, permitind organismului sa-si regaseasca echilibrul. Meridianele principale sint in numar de 12 si corespund Yingului si Yangului. Prin meridiane, energia strabate in mod continuu intregul corp pentru a-l alimenta. Corpul unitar este alcatuit din meridiane, care se intilnesc la nilul fetei, al picioarelor, al miinilor, al abdomenului. Functia fiecarui meridian creste la anumite ore.
Cele opt vase minunate
Vasele minunate, denumite si meridiane extraordinare, sint inainte de toate reglatori ai circulatei energetice si intervin astfel in toate functiile organismului. Contrar cu meridianele obisnuite, nu exista puncte specifice, dar exista pentru fiecare un punct de reglare numit punct-cheie, care, teoretic, poate fi manipulat prin dispersie sau prin tonifiere. Le pot fi asemuite trei roluri schematice:
- constituie o cale preferentiala, dar nu exclusiva de circulatie a energiei ancestrale si sint astfel implicate in reglarea si programarea tuturor functiilor organismului;
- prin potentialul energetic pe care il reprezinta consolideaza sistemul meridianelor obisnuite;
- derivate fiind asupra circulatiei meridianelor principale, ele participa la lupta contra energiile climatice stresante, pentru a impiedica penetrarea lor la nilul organelor, mai ales in caz de
slabire a altor mijloace de aparare.
Binefacerile terapiei shiatsu
Tratamentul shiatsu are ca efect imediat relaxarea corpului si permiterea constiintei de a se reintegra in habitatul sau, ceea ce produce o stare de odihna totala: o senzatie de lejeritate, de buna dispozitie, de disponibilitate catre sine. Pe de alta parte, resilind circulatia energetica in meridiane, ofera dinamism functiilor vitale si conduce catre adaptarea lor catre viata de zi cu zi. In felul acesta, starea de sanatate se imbunatateste. Shiatsu este deci un raspuns la excesele de stres observate in tarile industrializate. Chiar daca framintarile nu sint exprimate, shiatsu produce stari de relaxare si destindere foarte apreciate. Deci, nu este nevoie sa fiti neaparat bolnavi pentru a beneficia de relaxarea pe care shiatsu o produce.
Beneficiarii pot fi adultii, dar si copii, shiatsu fiind eficient si in cazul persoanelor in virsta sau handicapate. O sedinta dureaza aproximativ 60 de minute.
Stresul si shiatsu
Impresionantele evolutii sociale, economice, familiale care au aparut in ultimele decenii au dezvoltat un climat de tensiune psihologica intensa si obliga oamenii sa se adapteze constant si in mod rapid noilor schimbari. Timpul acordat odihnei, reflectiilor, introspectiilor din vietile noastre s-a redus sau a fost eliminat. Tocmai aceasta capacitate de introspectie, practicata ca o disciplina, ne va permite sa ne regasim echilibrul cotidian. Se pare ca accelerarea ritmului vietii din ultima perioada produce asupra oamenilor un stres permanent, care, putin cite putin, poate deteriora capacitatea de autoreglare a corpului. Iata problemele care pot aparea:
- senzatie de proasta dispozitie;
- dureri cronice;
- agitatie;
- depresie;
- dereglari ale somnului;
- dureri de spate sau de cap;
- probleme digesti etc.
Handicapul fizic/mintal si shiatsu
Experienta sedintelor individuale de shiatsu cu persoanele handicapate arata ca aceasta tehnica le este favorabila si le ajuta sa regaseasca un echilibru psiho-corporal specific. Obiectile unei sedinte de shiatsu cu persoanele handicapate sint urmatoarele:
- favorizarea actiunii de a se calma, de a se binedispune;
- invatarea de a-si resimti corpul;
- demonstrarea faptului ca actiunea de a atinge nu este amenintatoare;
- distingerea mai bine a ceea ce le place si a ceea ce nu le place;
- intarirea sentimentului de intimitate, de respect de sine;
- descoperirea bogatiilor propriului corp si dorinta de respect propriu.
Mic lexic de shiatsu
Amma: masaj traditional japonez considerat stramosul shiatsului;
Hara: parte a corpului care corespunde regiunii abdominale. Centrul harei este situat la nilul buricului. Anumite terapii orientale il localizeaza ca fiind centrul energiei vitale a corpului;
Ki (sau Qi, sau Chi): energie vitala compusa din doua energii: yin (feminina) si yang (masculin);
Meridiane: linii de energie care trarseaza corpul uman sau canale prin trarsarea carora - dupa anumite terapii orienale - se deplaseaza energia corpului;
Shiatsu: terapie naturala japoneza bazata pe presopunctura, adica a presiunii degetelor asupra punctelor energetice (tsubo) ale corpului uman;
Shiatsushi: persoana care practica shiatsu;
Tsubo: punct energetic situat de-a lungul meridianelor care trarseaza corpul uman.