mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Tehnici orientale de tratament
Index » Plante medicinale » Tehnici orientale de tratament
» Exersarea terapeutica

Exersarea terapeutica









Forma stimularii functiei de inchidere si de deschidere a celulelor corpului

Sanatatea noastra depinde de mai multi factori. Unul dintre acestia este si cel ce consta in modul in care este indeplinita functia de inchidere si de deschidere a celulelor corpului.

Atunci cind functia de inchidere a celulelor este buna acestea vor putea absorbi energia primita din exterior. Energia primita sustine functionarea celulelor, astfel incit acestea, la rindul lor, vor emite energie. Pentru ca energia dezvoltata de celule sa poata fi emisa este necesar ca functia de deschidere a celulelor sa fie suficient de buna.

In cazul in care, de exemplu, functia de deschidere este deficitara, energia dezvoltata de celule ramine blocata in interiorul acestora. Daca se intimpla acest lucru, energia (ce are caracter Yang) se intoarce impotri celulei (Yin) care a generat-o. Este vorba de excesul de Yang ce afecteaza Yin-ul.



De exemplu, daca functia de deschidere a celulelor plaminilor este deficitara atunci vor aparea mai multe efecte:

- pe de o parte cimpul plaminului creste foarte mult, afectind cimpul organelor din jurul sau (in special pe cel al ficatului),

- pe de alta parte, deoarece plaminii controleaza functia de inchidere si de deschidere a porilor (si prin aceasta schimburile energetice cu exteriorul), energia ramine blocata in interiorul corpului, crescind temperatura corpului. Drept urmare aparea focul patogen, ce produce uscarea fluidelor corpului.

Pentru a putea normaliza si imbunatati functia de inchidere si de deschidere a celulelor corpului se recomanda practicarea periodica a formei stimularii functiei de inchidere si deschidere a celulelor corpului.

In aceasta tehnica veti imagina la un moment dat faptul ca imaginea organelor interne iese in exteriorul corpului (pe expiratie) intrind apoi in interior (pe inspiratie). Aceasta reprezentare mentala creste cimpul organelor interne si stimuleaza in mod egal functia de inchidere si de deschidere a celulelor corpului. Rezultatele tehnicii se bazeaza pe reprezentarea mentala indicata: in nici un caz nu se obtine efectul negativ al scoaterii organului material in exteriorul corpului (asa cum anumite persoane naive ar putea crede).

Practica Qigong-ului se bazeaza pe reglarea anumitor continuturi ale constiintei. Atunci cind de exemplu practicantul urmareste cresterea energiei corpului prin aspirarea energiei focului sau a apei, el se bazeaza pe diferite reprezentari mentale, astfel incit procesul de aspirare avea loc la nivelul constiintei sale. Ar fi o naivitate sa incercam sa aspiram energia focului sau pe cea a apei pur si simplu bagind mina in foc sau in apa.

Pozitia de exersare

Tehnica se executa in pozitia sezind, trunchiul este drept, barbia este usor retrasa spre interior (nu lasati capul sa cada in fata), virful capului este indreptat in sus. Talpile stau in intregime pe sol si sint departate la o distanta egala cu latimea umerilor, unghiul dintre coapse si gambe este de 90 de grade. Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este indreptat in sus (persoanele care au hipertensiune arteriala sau care au probleme cu inima vor tine palmele cu centrul indreptat in jos), virful limbii in cerul gurii, fruntea este destinsa, pe fata apare un usor suris. Ochii se inchid usor-usor, se relaxeaza intregul corp.

Executia tehnicii

In exersare porniti de la relaxarea corpului. Inspirati si expirati profund de cite ori, dupa care relaxati capul, relaxati gitul, relaxati umerii, bratele, coatele, antebratele, articulatiile palmelor, palmele, degetele. Relaxati pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxati fesierii, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, talpile, degetele.

Relaxati interiorul corpului, organele interne (este suficient sa ginditi la faptul ca interiorul corpului este relaxat, organele interne sint relaxate), relaxati sele de singe.

Etapa I a tehnicii

1) Va indreptati atentia asupra rinichilor. Pe expiratie imaginati rinichii iesind in exteriorul corpului, pe inspiratie imaginea rinichilor revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona rinichilor.

2) In continuare indreptati atentia catre zona ficatului. Pe expiratie imaginati ficatul iesind in exteriorul corpului, pe inspiratie imaginea ficatului revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod timp de cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona ficatului.

3) Atentia se muta spre inima. Pe expiratie imaginati inima iesind in exteriorul corpului, pe inspiratie imaginea inimii revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona inimii.

4) Mutati atentia spre zona splinei. Pe expiratie imaginati splina iesind in exteriorul corpului, pe inspiratie imaginea splinei revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona splinei.

5) Atentia se indreapta spre plamini. Pe expiratie imaginati plaminii iesind in exteriorul corpului, pe inspiratie imaginea plaminilor revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona plaminilor.

Etapa a II-a a tehnicii

1) Va indreptati atentia asupra rinichilor.

- pe expiratie imaginati rinichii iesind in exteriorul corpului,

- pe inspiratie imaginea rinichilor se mareste,

- pe expiratie imaginea rinichilor revine la dimensiunea normala,

- pe inspiratie imaginea rinichilor revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona rinichilor.



2) In continuare indreptati atentia catre zona ficatului.

- pe expiratie imaginati ficatul iesind in exteriorul corpului,

- pe inspiratie imaginea ficatului se mareste,

- pe expiratie imaginea ficatului revine la dimensiunea normala,

- pe inspiratie imaginea ficatului revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod timp de cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona ficatului.

3) Atentia se muta spre inima.

- pe expiratie imaginati inima iesind in exteriorul corpului,

- pe inspiratie imaginea inimii se mareste,

- pe expiratie imaginea inimii revine la dimensiunea normala,

- pe inspiratie imaginea inimii revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona inimii.

4) Mutati atentia spre zona splinei.

- pe expiratie imaginati splina iesind in exteriorul corpului,

- pe inspiratie imaginea splinei se mareste,

- pe expiratie imaginea splinei revine la dimensiunea normala,

- pe inspiratie imaginea splinei revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona splinei.

5) Atentia se indreapta spre plamini.

- pe expiratie imaginati plaminii iesind in exteriorul corpului,

- pe inspiratie imaginea plaminilor se mareste,

- pe expiratie imaginea plaminilor revine la dimensiunea normala,

- pe inspiratie imaginea plaminilor revine in interiorul corpului. Exersati in acest mod cel putin cite minute. In acelasi timp urmariti senzatiile din zona plaminilor.

Forma de incheiere

Deschideti usor-usor ochii, frecati palmele pina se incalzesc si masati fata gindindu- ca interiorul capului este din ce in ce mai luminos, toate ridurile dispar, pielea este din ce in ce mai fina. Pe masura ce faceti forma de incheiere sinteti din ce in ce mai relaxati, mai fericiti, mai plini de energie.

Masati zona parului cu buricele degetelor, bateti usor capul avind palmele relaxate. Daca aveti dureri de cap se recomanda sa insistati in executarea batailor (zona partii din spate a capului trebuie insa batuta usor).

Masati ceafa rind pe rind cu cite o palma, masati urechile de sus in jos si de la exterior catre interior, trageti usor de lobul urechilor in jos.

Masati zona umerilor, rasuciti capul spre stinga si spre dreapta de mai multe ori, rotiti capul intr-o miscare cit mai ampla (miscarea barbiei trebuie sa fie cit mai ampla).

Bateti bratele de la umar spre palma, pe ambele parti ale bratelor. Bateti partile laterale ale trunchiului si zona rinichilor. Masati zona rinichilor si oasele bazinului. Insistati pina in momentul in care zonele masate se incalzesc.

Bateti picioarele pe toate partile (fata, spate, partile laterale exterioare si cele interioare) de la coapse spre gambe. In final ridicati in picioare si aplecati usor catre in fata si in jos, extinzind coloana vertebrala.

Obsertii

Atunci cind incepeti practica acestei tehnici se recomanda exersarea numai a primei etape. Dupa ce aceasta este stapinita (dupa una - doua saptamini) puteti adauga si etapa a II-a a tehnicii.

Pe masura ce practicati obisnuiti- sa urmariti senzatiile ce apar pe durata exersarii, dar si schimbarile ce se manifesta dincolo de interlul de practica. Atunci cind functia celulelor se imbunatati veti avea senzatii puternice in interiorul corpului: puteti sa simtiti o vibratie puternica (sau ce asemenea unui l sau senzatia de miscare a organului respectiv s.a.m.d.). Actirea functiilor de inchidere si de deschidere a celulelor organelor interne duce la reactii diferite in functie de organul actit. Indiferent de senzatiile ce apar trebuie sa ginditi ca toate acestea sint normale si se datoreaza practicii.

Dupa ce reusiti sa produceti o stimulare rapida a functiilor de inchidere si de deschidere a celulelor corpului veti constata o reducere a timpului de exersare necesar pina la obtinerea rezultatelor fata de prima perioada a practicii. Acum fi suficient ca atentia sa se indrepte spre unul din organele interne a caror functionare doriti sa o imbunatatiti si sa exersati cele doua etape ale tehnicii numai la nivelul acestui organ. Puteti sa faceti acest lucru combinind activitatile curente cu practica acestei portiuni a tehnicii. Concret, in timp ce mergeti pe strada sau uitati la televizor (sau stati de vorba cu altcine s.a.m.d.) veti folosi reprezentarea mentala a tehnicii.

Pentru ca rezultatele sa apara in combinarea activitatii cotidiane cu practica Qigong-ului este necesara actirea inconstientului, obtinerea unei claritati a constiintei ce permite aplicarea principiului: un suflet si mai multe folosinte. Acestea trebuiesc insa experimentate si nu mentalizate.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai