mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Interviuri
Index » Plante medicinale » Interviuri
» Medicina alopata

Medicina alopata








Interviu cu dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central \"Carol Davila\"

Recomand ca fiecare femeie sa aiba un medic ginecolog propriu, care o cunoaste in ansamblul organismului sau, care entual are o fisa de urmarire in timp si care stie cel mai bine ce sa-i recomande la un moment dat.

Recordul celei mai inalte mortalitati din Europa din cauza cancerului de col uterin

Aceasta boala poate fi depistata cu ajutorul Testului Papanicolaou.

In perioada trecerii de la anotimpul rece la primavara, deseori vremea este schimbatoare, iar acest lucru poate provoca aparitia unor afectiuni ginecologice precum anexita, cistita, cauzate si de imbracamintea neadecvata expunerii prelungite la frig. Atunci cind este vorba despre controlul ginecologic periodic, multe femei evita sa se prezinte la medicul ginecolog sau amina vizita pina cind semnele evidente ale bolii sint deja instalate, fapt care constituie punctul de plecare pentru numeroase afectiuni ce ar putea fi astfel prenite.



In tara noastra se constata necesitatea initierii unor campanii eficiente, sustinute de institutiile statului abilitate in domeniul sanatatii si de societatea civila, in scopul informarii si educarii populatiei in derea prenirii afectiunilor ginecologice gra. Se cunosc deja primii pasi in acest sens efectuati de citeva firme particulare care au finantat doua campanii: prima pentru prenirea cancerului mamar si a doua pentru prenirea cancerului de col uterin. Totusi, statisticile internationale arata ca Romania detine de 10 ani recordul celei mai inalte mortalitati din Europa la cancerul de col uterin. Aceasta boala poate fi depistata cu ajutorul Testului Papanicolaou si tratata in faza incipienta.

Campaniile de informare cu privire la metodele de contraceptie

De asemenea, campaniile de informare cu privire la metodele de contraceptie se dodesc utile pentru educarea populatiei feminine. Steriletul este un dispozitiv ce are rolul de a impiedica sarcinile nedorite. Acesta este recomandat numai de catre medicul ginecolog si este fixat tot de acesta in cavitatea uterina cu scopul de a impiedica fixarea ovului fecundat. Utilizarea steriletului si a pastilelor anticonceptionale se efectueaza numai la indicatia medicului, ambele metode asigurind fiecare o protectie de peste 95 la suta.

Despre toate aceste probleme am discutat cu dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central Carol Davila si de la Centrul Medical Gynecoland, str. Gramont nr.7, telefon: 337.29.53, web: www.gynecoland.ro, e-mail: office@gynecoland.ro.



Leacuri si terapii: - Intr-un studiu aparut recent s-a afirmat faptul ca Romania este pe locurile fruntase in ceea ce priste mortalitatea provocata de cancerele de sin si de col uterin. De asemenea, este cunoscut faptul ca femeile romance evita vizitele regulate la medicul ginecolog si deseori considera acesta un subiect u. Cele mai multe merg la medic numai atunci cind constata ca ceva nu este in regula. Nu prea exista o buna educatie in acest sens nici in cadrul familial, nici in cel social. Cum explicati acest fenomen?

Dr. Ioan Stoian: - Din pacate, acest fenomen exista, ba chiar intr-un procent foarte mare in rindul populatiei feminine. Explicatia sa rezida in slaba informare si educare, care ar trebui sa inceapa in cadrul familiei fetitei, sa continue apoi in cadrul organizat la scoala si sa se finalizeze in programe gurnamentale organizate si coordonate de Ministerul Sanatatii.



- De cite ori pe an este bine ca o femeie sa se prezinte la medicul ginecolog pentru un control de rutina?

- O femeie aparent sanatoasa ar trebui sa mearga obligatoriu la un consult genital si mamar anual. Acest consult presupune, pe linga examinarea clinica, analize specifice sferei genito-mamare, cum ar fi examenul citologic Papanicolaou si mamografia la femeia peste 40 de ani. Aparitia oricarui semn de boala obliga insa prezentarea de urgenta la control.



- Majoritatea femeilor doresc sa fie cit mai putin expuse posibilitatilor de a se imbolnavi. Va rugam sa enumerati care sint cei mai importanti factori de risc in aparitia maladiilor de natura ginecologica.

- Sint factori generali de risc precum: expunerea la frig, umezeala si iradiere, o alimentatie gresita, fumatul, si apoi factori specifici precum: igiena defectuoasa, viata sexuala dezordonata, cu multi parteneri si neprotejata, absenta maternitatii si a alaptarii, administrarea de medicamente hormonale fara indicatia medicului s.a.



- In aceasta perioada, cind temperaturile sint mai scazute, ce afectiuni ginecologice au o frecnta mai mare?



- O femeie care se ingrijeste nu ar trebui sa prezinte o afectare genitala mai mare sau mai mica in functie de anotimp. Expunerea prelungita la frig poate determina insa inflamatii pelvice: anexite, metroanexite, cistite etc.



- Ce recomandati pentru a se evita aparitia acestor boli?


- In general, este bine ca femeile sa poarte imbracaminte corespunzatoare si sa evite expunerea prelungita la frig.



- Cum se manifesta anexita si ce riscuri implica aceasta afectiune daca nu este descoperita la timp si tratata corespunzator?

- Cele mai frecnte semne de manifestare sint: durere in zona abdomenului inferior, dereglari de menstruatie, febra, frisoane, toate aceste simptome intilnindu-se impreuna sau doar o parte dintre ele. Riscul netratarii acestei afectiuni este cronicizarea ei, cu aparitia unor episoade repetate de acutizare, de asemenea, dereglari ale ciclului menstrual si, cel mai important, chiar afectarea fertilitatii.



- Aceeasi intrebare in cazul cistitei.


- Sint aceleasi simptome, durere in abdomenul inferior, febra, frisoane si specific pentru cistita este durerea la urinat sau urinat frecnt.



- Candidoza genitala este o afectiune des intilnita la femei. Cum se manifesta aceasta boala?

- Aceasta boala se manifesta in primul rind prin modificarea secretiei normale a vaginului, care devine albicioasa, cu aspect grunjos, apoi apar mincarimi locale, iritatie, arsura, durere la contact sexual.



- Este adevarat ca unul dintre factorii favorizanti ai aparitiei este legat de igiena personala, respectiv utilizarea anumitor sapunuri? Ce recomandati femeilor in acest sens?

- Nu folosirea unui tip sau altul de sapun duce la imbolnavire. Absenta sapunului este mai degraba un factor de aparitie a bolii, absenta sau insuficienta toaletei locale fiind unul dintre cei mai importanti factori de imbolnavire.



- Candidoza genitala se transmite prin contact sexual partenerului. Care sint simptomele in cazul barbatilor?

- Si in cazul barbatilor, aceasta afectiune se manifesta la fel ca la femei sau fara nici un simptom. De aceea, este obligatoriu ca atunci cind tratam o candidoza vaginala la femeie sa tratam si partenerul sexual al acesteia, chiar daca nu prezinta nici un simptom.



- Romania detine de 10 ani recordul celei mai inalte mortalitati din Europa provocata de cancerul de col uterin. Din ce cauza apare aceasta boala grava si care sint simptomele care ar trebui sa determine orice femeie sa consulte medicul?

- Etiologia cancerului de col uterin este complexa, imbinind mai multi factori, fiecare cu rolul sau. Putem enumera dintre acestia inceperea vietii sexuale prea devreme (sub 16 ani), cu parteneri multipli, infectii vaginale, indeosebi virale - virusul papiloma uman fiind la ora actuala incriminat ca factor principal de aparitie a cancerului de col uterin -, fumatul, predispozitia genetica la boala. Din nefericire, afectiunea evolueaza multa vreme fara nici un semn (din acest motiv este obligatoriu consultul genital anual), primele simptome facindu-se simtite cind deja boala este instalata si avansata. Singerarea la contact sexual si durerea sint primele semne, la fel ca si invazia organelor din jur - ca, rect etc. - poate reprezenta pentru pacienta debutul bolii.



- In ce consta Testul Papanicolaou?



- Testul Papanicolaou reprezinta un test simplu de depistare precoce a cancerului genital. Dupa cum probabil se stie, tegumentele si mucoasele se regenereaza continuu, celulele de suprafata eliminindu-se permanent. Examinarea acestor celule la microscop poate furniza informatii daca acestea sint canceroase sau nu. Romanul Babes a avut ideea examinarii celulelor din secretia vaginala pentru a dea daca exista un cancer genital. Aproximativ doua decenii mai tirziu, Papanicolaou este cel care clasifica aspectele celulare de la C la C5: C1 si C2 sint fara cancer, C3 este la limita, iar C4 si C5 presupun prezenta unui cancer genital. Usurinta efectuarii acestui test a determinat considerarea lui drept o metoda obligatorie de depistare a cancerului in cadrul examenelor genitale anuale.



- Exista o incidenta specifica a cancerului de col uterin pe grupe de virsta?

- Exista o plaja extinsa intre 35 si 55 de ani, dar boala poate aparea si la 25 de ani, ca si la 80 de ani.



- Ce sfaturi puteti da cititoarelor pentru prenirea acestei afectiuni?

- Pentru prenirea acestei afectiuni sint necesare evitarea inceperii vietii sexuale prea devreme cu parteneri multipli, eliminarea riscurilor aparitiei infectiilor vaginale, eliminarea fumatului, efectuarea controlului ginecologic in mod regulat etc.



- O cititoare a revistei noastre doreste sa afle daca este normal ca fetita ei in virsta de 9 ani sa aiba scurgeri vaginale. Ce ii puteti recomanda?

- Vaginul normal, sanatos are o scurgere permanenta formata din produsul de secretie al glandelor de la nil genital si din celule descuamate din acest tract. Aceasta scurgere poarta numele de leucoree. Si o fetita la 9 ani are aceasta secretie fiziologica. Modificarea aspectului o poate constata medicul, care poate sa-i recomande un examen bacteriologic al secretiei pentru a determina microbul cauzator de o entuala imbolnavire.



- Referitor la metodele contracepti, multi medici afirma ca steriletul este o solutie pentru cuplurile casatorite si care au copii. Ce este acest dispozitiv si cum se utilizeaza?

- Intr-adevar, steriletul este recomandat indeosebi femeilor care au nascut. Numit si dispozitiv intrauterin (DIU), el este cunoscut din cele mai chi timpuri, chinezii introducind de secole in uter un inel de sirma pentru a impiedica aparitia unei sarcini. DIU este un dispozitiv special din materiale si forme diferite, care este introdus in uter numai de catre medic si numai la indicatia acestuia.



- Care sint avantajele si dezavantajele utilizarii steriletului?

- Avantajul folosirii steriletului (DIU) este usurinta de imtare, termenul foarte lung de folosinta, absenta unei griji la contact sexual. Partile rele ale folosintei rezida din imtarea fara indicatie, defectuoasa sau din intoleranta organismului femeii la acesta.



- Dar in cazul contraceptilor administrate pe cale orala, mai precis pastilele anticonceptionale, care sint partile bune si partile rele?

- Contraceptia este de asemenea o metoda ce trebuie efectuata sub control medical, medicul ginecolog fiind acela care o indica sau o contraindica. Este cea mai indicata forma de contraceptie la femeia tinara care nu a nascut, dar la fel de bine poate fi folosita de toate femeile in perioada fertila. Partile rele ale utilizarii anticonceptionalelor trebuie explicate pe larg de medicul ginecolog al fiecareia.



- In incheiere, va rugam sa ne spuneti care credeti ca este cea mai eficienta metoda contraceptiva si de ce?

- Nu este o reteta contraceptiva unirsala si aplicabila la toate femeile. Fiecare femeie are indicatia ei de contraceptie, pe care doar impreuna cu ginecologul propriu o poate alege. De aceea, recomand ca fiecare femeie sa aiba un medic ginecolog propriu, care o cunoaste in ansamblul organismului sau, care entual are o fisa de urmarire in timp si care stie cel mai bine ce sa-i recomande la un moment dat.




Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Plante medicinale:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai