mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Mineralele
Index » Boli si tratamente » Vitaminoterapia » Mineralele
» Potasiu

Potasiu







Foarte raspandit in natura, potasiul se prezinta sub forma de saruri si actioneaza in principal asupra nivelului echilibrului electrolitic.


. Doza zilnica recomandata: 3500 mg (3,5 g).

■ Surse
Pasarile de curte, pestele, fructele (banane, caise, prune uscate, cantalup), legumele (spanac, rosii, cartofi) constituie cele mai insemnate surse.
. Roluri si caracteristici
~ este un reglator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce reduce volumul de lichide din organism;
- participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide (stimuland secretia de insulina);


- activeaza functia renala;

- influenteaza fenomenele electrice cardiace si neuromusculare (trecerea\"rapida a influxului nervos, exciilitatea si contractia).


■ Tulburari atribuite deficitului de potasiu

Alcoolicii, cei care beau foarte multa cafea, consumatorii de dulciuri, diabeticii, cei care abuzeaza de diuretice si laxative, precum si persoanele care au urmat un tratament prelungit cu antlinflamatoare, cortizon, sunt predispuse sa dezvolte o carenta de potasiu. Statisticile privind consumul de potasiu indica faptul ca majoritatea tinerilor nu consuma suficient din acest mineral important. Situatiile enumerate mai sus amplifica considerabil riscul de hipopotasemie - concentratie scazuta a potasiului in sange.
Carentele de potasiu produc hipertensiune, oboseala, dereglarea ritmului cardiac, crampe musculare si chiar confuzie si iriilitate.
. Tulburari atribuite consumului excesiv de potasiu
Administrarea de doze mai mari, de 5000 mg/zi, poate afecta echilibrul mineral. Reduile sunt si problemele cardiace si renale. O doza de 25 g clorura de potasiu poate provoca o intoxicatie gra a organismului.
. Nota utila
- Suplimentele de potasiu sunt total nerecomandate persoanelor care sufera de diabet sau insuficienta renala, sau care iau medicamente cu actiune diuretica sau hipertensi.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor