mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Mineralele
Index » Boli si tratamente » Vitaminoterapia » Mineralele
» Fier

Fier







De o importanta capitala pentru echilibrul sangvin, fierul este mineralul care ar trebui sa trezeasca atentia indeosebi tinerelor femei, intr-adevar, acestea sunt predispuse carentelor de fier, cauzate de pierderile pe care le sufera in timpul menstruatie\"! si de cerintele crescute din timpul sarcinii si al perioadei de alaptare.


. Doza zilnica recomandata: 10-l8 mg.

Pentru nou-nascut si copil (pana la 11 ani) se recomanda 0,1 mg de fier/kg corp; barbatul adult trebuie sa ia 10 mg; adolescentul, 15 mg; adolescenta si femeia adulta, intre 16 si 18 mg; femeia insarcinata si cea care alapteaza, intre 20 si 22 mg (unii merg pana la a recomanda doze ce se situeaza intre 30 st 50 mg).




« Surse

Fierul se gaseste in alimente si se prezinta


sub doua forme:

- fierul hernie, mai usor de absorbit de organism, care provine din carnea rosie (mai ales din ficat), din peste (mai ales stridii, scoici, sar-dine) si din carnea bruna de curcan;
- fierul nonhemic, mai dificil de absorbit de organism, care se gaseste in legumele verzi (spanac, patrunjel, praz, varza, frunze de sfecla), leguminoase (linte, mazare), fructe uscate (struguri, caise) si cereale integrale.
■ Roluri si caracteristici
- este specializat, in mare parte (circa 70%), in productia de hemoglobina, substanta pigmentata care ajuta globulele rosii sa aduca oxigenul in toate celulele corpului; o buna oxigenare previne oboseala;
- se constituie sub forma de depozite (30%) in diferite organe, precum maduva spinarii, splina si ficat;
- diminueaza riscul de anemie si intareste rezistenta la boli.
■ Tulburari atribuite deficitului de fier
Un barbat adult pierde circa 1 mg de fier pe zi. Femeile, in timpul ciclului menstrual, pierd pana la 15 mg de fier zilnic. in timpul sarcinii, viitoarele mame trebuie sa acopere si nevoile fatului, pe langa cele proprii.


Chiar daca anemia este probabil simptomul preponderent al lipsei de fier, nu trebuie neglijate nici infectiile pe care organismul nu le poate infrunta adecvat daca se gaseste in deficit de fier - in aceasta situatie anormala, celulele de aparare acumuleaza fier, diminuand astfel cantitatea disponibila in mod obisnuit pentru globulele rosii.
Atentiei nu toate formele de anemie sunt rezultatul unei carente de fier, trebuie consultat medicul inainte de a consuma un supliment.
- Tulburari atribuite consumului excesiv de fier
Efectele toxice ale unei supradozari de fier obliga la luarea unor precautii. in afara unor situatii, lasand la o parte situatiile exceptionale (sarcina, alaptare si anumite infectii repetate), suplimentarea fierului nu ar trebui sa fie necesara, cu conditia ca nevoile zilnice sa fie satisfacute prin alimentatie. Medicul trebuie sa prescrie doza in urma unui test sangvin,
O supradozare de fier provoaca greata, voma, constipatie, diaree; pe termen lung, poate cauza depozite excedentare pe articulatii (artrita).


. Note utile

- tamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin (continut in ceai), care ii incetinesc asimilarea.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor