Unele persoane simt o atractie naturala pentru lucrul cu instrumentele muzicale, dupa cum s-a mentionat in paragraful privitor la folosirea instrumentelor in meditatie ( . 96). Atunci cand se aplica terapia prin sunete, pot fi utilizate tot felul de instrumente, inclusiv cele mai simple dintre "jucarii\" -deci, nimic nu trebuie respins.
Instrumentele de percutie, cum ar fi, de pilda, tobele confectionate manual, ne pot ajuta la silirea si fortificarea modelului ritmic de care depinde trupul nostru. Ascultati sau simtiti propria respiratie sau ritmul cardiac si siliti ritmul batailor in toba in aceiasi tempo. Instrumentele de percutie ofera si o supapa de eliberare emotionala si exprimare. Ele incurajeaza si miscarea -fizica, emotionala si mentala -, ceea ce va ofera posibilitatea recuperarii sau accentuarii mobilitatii, a agilitatii sau a sentimentului de libertate. Atunci cand va cufundati in sunete si ritm, va puteti elibera de sentimente adanc inradacinate in inconstient, va puteti conecta la subconstient, inlocuind inertia si starea restrictiva prin echilibru si incredere.
Instrumentele de suflat, chiar si fluierul de bambus confectionat manual sau flautul simplu, au un rol important in regasirea personalitatii. ativ cu alte instrumente, in acest caz simtul coordonarii si expresiei, ca si propria personalitate sunt transpuse in note carora !e da glas propria respiratie.
Muzica ne ajuta sa gasim adevaratul sens al Sinelui nostru, adevarata noastra voce si adevaratul limbaj. Instrumentele de suflat sunt utile pentru a inlatura problemele generate de teama, prin faptul ca stimuleaza autoaprecierea si sentimentul egalitatii cu ceilalti. Ele sunt utile si datorita faptului ca amelioreaza respiratia si o fac mai profunda.
Instrumentele cu coarde, cum ar fi, de pilda, vioara, reclama cele mai inalte calitati auditive. in special cei care canta ia vioara sau la violoncel se bazeaza pe stapanirea constienta a buclei de comunicare de tip stimui-raspuns care se inchide intre ureche-creier si degete. Aceste instrumente reciama asezarea precisa a degetelor pe gatul instrumentului, pentru a genera note perfect acordate. Cantatul la un instrument cu coarde poate fi de ajutor in resilirea si imbunatatirea relatiilor din toate domeniile vietii, prin instalarea unei armonii melodice. El este si un mijloc de inlaturare a conflictelor si a tuturor formelor de singuratate, inclusiv a urei fata de propria persoana.
\"Ascultarea muzicii trebuie sa scoata la suprafata tot ceea ce este mai bun in noi. Ea trebuie sa fie asemenea unui vant care sufla in panzele noastre, spre a ne aduce corabia cat mai aproape de ceea ce ne-a fost predestinat de catre divinitate.\"
Peter Mikael Afvanhobr />