SU sunt rapid si complet absorbite, nile detecile pol fi gasite in ser in prima ora de ia ingestie. Exista totusi diferente de absorbtie, in functie de tipul de preparat si de momentul administrarii (pre-sau postprandial). Absorbtia glipizidului este intarziata cu 30 minute de administrarea odata cu masa. Absorbtia glibcnclamidului (glyburid), nu este influentata de alimentatie, dar necesita 30-60 minute pana la atingerea nilelor corespunzatoare, ceea ce impune administrarea lui inainte de micul dejun. In formula clasica (nemicronizata). glibenclamidul se absoarbe mai inconstant si incomplet (30-50 %), ativ cu gliclazidul, in doze echivalente. [6]
In cazul glipizidului in formula GITS (sistem terapeutic gastrointesfinal). concentratiile ating un maxim la 6-l2 ore de la administrare, concentratia plasmatica in platou este atinsa dupa 5 zile, respectiv 6-7 zile la varstnici. Farmacocinetica sa nu este modificata de administrarea concomitenta cu alimentatia, dar poate fi modificata in sensul reducerii concentratiilor piasmatice, de factorii care determina o scurtare a timpului de retentie gastrointestinala (rezectii gastrice, diaree).
Dupa absorbtie, SU sunt legate 90-99 % de proteinele piasmatice, in principal albumine, la nilul dirselor situsuri si cu afinitati diferite. SU din prima generatie se leaga de situsuri ionice, fiind mai susceptibile la interactiuni medicamentoase cu substante ce utilizeaza aceleasi situsuri, in timp ce SU de generatia a doua realizeaza legaturi prin situsuri non-ionice, ceea ce face ca interactiunile medicamentoase sa fie mai putin probabile.
SU din prima generatie se elimina mai ales prin rinichi, cele din generatia a doua se elimina prin rinichi si ficat in dirse proportii.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor