mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Bolile digestive
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive
» Stomacul

Stomacul







Stomacul este situat in partea superioara stanga a abdomenului dumneavoastra, chiar sub coaste. in mod obisnuit, stomacul este un sac muscular gol, de aproximativ 25 cm lungime, care se poate largi pentru a incapea in el aproximativ 3 litri de mancare sau lichid. Cand stomacul dumneavoastra este gol, tesuturile sale se pliseaza, intr-un mod asemanator unui acordeon inchis. Pe masura ce stomacul se umple si se dilata, pliurile dispar treptat.
Stomacul dumneavoastra are doua functii principale. EI continua sa prelucreze mancarea, fragmentand-o in bucati mici si o stocheaza, eliberand-o gradat in intestinul subtire. in general, stomacul dumneavoastra are nevoie de 2 ore pentru a se goli dupa o masa hranitoare si cel putin 4 ore daca masa a fost bogata in grasimi.


Chiar inainte ca alimentele sa ajunga in stomac, acesta incepe sa secrete sucuri digestive. La vederea, mirosul si gustul alimentelor, creierul dumneavoastra trimite informatii de-a lungul nervilor gi, care semnaleaza ca mancarea sosi in curand. Nervul g trimite mesaje de la creier, care controleaza digestia, respiratia si circulatia. Mesajul pe care il trimite la stomac duce la eliberarea acetilcolinei. Aceasta substanta chimica amorseaza reactia in lant care declanseaza contractia stomacului si trimite semnale glandelor gastrice sa produca sucurile digestive. in conditii normale, stomacul dumneavoastra produce 1 pana la 1,5 litri de suc gastric in fiecare zi.
Cand alimentele sosesc din esofag, muschii din partea superioara a stomacului se relaxeaza pentru a le permite sa intre. Peretii stomacului, care sunt captusiti cu trei straturi musculare puternice, incep sa proceseze mancarea fragmentand-o in bucati din ce in ce mai mici. Sucul gastric iese prin micile deschizaturi ale glandelor care captusesc stomacul. Enzimele continute in el ajuta la descompunerea alimentelor pana cand acestea ajung sub forma unui lichid cremos, gros, denumit chim.
Acidul clorhidric este unul dintre multele sucuri gastrice. Acest acid folositor, dar coroziv ar putea dizol chiar stomacul in intregime, daca peretii acestuia nu ar fi captusiti de un strat aderent de mucus alcalin. Acidul clorhidric omoara bacteriile si microorganismele daunatoare, inghitite o data cu alimentele. Acidul gastric activeaza, de asemenea, pepsina, o enzima produsa de stomac care digera proteinele. Pepsina actioneaza, in principal, asupra laptelui. Altfel, in stomac au loc foarte putine procese chimice de digestie si absorbtie, cu exceptia absorbtiei aspirinei si alcoolului. Acestea trec rapid prin mucoasa stomacului si ajung direct in circulatia sanguina.


O data ce alimentele sunt bine amestecate, lurile contractile produse de musculatura imping continutul prin l pilorica spre portiunea superioara a intestinului subtire (duoden). Val pilorica, un alt sfincter muscular sub forma de inel, se deschide doar pentru a permite stomacului sa elibereze mai putin de 2,5 ml de alimente la un moment dat, in duoden. Restul alimentelor este retinut in stomac, pentru a fi in continuare prelucrat.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor