Ceea ce bagati in gura, cat timp mestecati si cand inghititi sunt lucruri pe care le puteti controla. Dar o data ce ati inghitit, restul procesului de
digestie trece pe pilot automat, fiind controlat de sistemul dumneavoastra nervos.
Atunci cand inghititi, muschii din gura si gat imping mancarea printr-un inel muscular relaxat (sfincterul esofagian superior), care leaga partea din spate a gatului de partea superioara a esofagului. De aici, alimentele trec prin esofag, un tub lung de 25 cm care leaga gatul de stomac. in esofag, muschii se misca precum niste valuri sincronizate - unul dupa altul -impingand alimentele catre stomac. Muschii din spatele alimentelor inghitite se contracta impingand bolusul inainte, in timp ce muschii din fata se relaxeaza permitand alimentelor sa inainteze fara rezistenta. Acest model de contractii si relaxari progresi se numeste peristaltica - un proces care continua pe parcursul intregului tract digestiv.
Muschii care va captusesc tractul digestiv sunt atat de puternici incat pot invinge gravitatia si sa trimita mancarea in stomac si mai departe, chiar daca stati in cap. De aceea astronautii pot manca chiar in conditii de gravitatie zero. Pentru a lasa gravitatia sa ajute digestia, este bine sa asteptati cel putin 2-3 ore dupa ce ati mancat, inainte de va intinde.
O data ce mancarea a ajuns la capatul inferior al esofagului, se apropie de sfincterul esofagian inferior. Atunci cand nu mancati, aceasta valva musculara ramane bine inchisa pentru a impiedica acidul din stomac sa se intoarca in esofag (regurgitare) si sa determine
arsuri in capul pieptului. Presiunea data de mancare in esofag semnaleaza vali musculare sa se relaxeze si sa deschida, lasand astfel alimentele sa-si urmeze drumul spre stomac.