Aceasta este o problema mult prea obisnuita in ceea ce-i priveste pe parinti. La varsta de doi ani, 50% dintre copii fac in pat noaptea; la varsta de patru ani cifrele scad la 10 pana la 15%. Mai putin de 5% inca uda asternutul la varsta de 12 ani. Baietii sunt mai confruntati cu aceasta problema decat fetele, negrii mai mult decat albii, si copin care au avut la nastere o greutate sub cea normala mai mult decat cei cu greutate normala. (ll0)La fete, udatul patului, predispune la infectia tractului urinar; cu cat acestea uda mai frecvent asternutul, cu atat creste posibilitatea unei infectii a tractului urinar. (l09)
Cei mai multi suferinzi de enuresis au o capacitate redusa a cii, si aceasta capacitate redusa le face grea petrecerea noptii in pat fara a fi nevoiti sa mearga la toaleta. Acestia elimina urina foarte des in cursul zilei. Vezica este anatomic normala; dimensiunea redusa se datoreaza faptului ca aceasta este in contractie, ea largindu-se cand cauza spasmului este inlaturata. (109)
TRATAMENT
1. Exista multe do ca prima cauza a enurezisului este alergia. Udatul asternutului la copii este asociat cu numeroase cazuri de febra a fanului, urticarie, infectii ale tractului urinar si alergii la medicamente si alimente ale ambilor parinti.(l,l>
Un studiu din 1978, efectuat pe o suta de copii care udau asternutul, a scos la iveala faptul ca, eliminand laptele din dieta, enurezisul a incetat la mai mult de jumatate din acestia. Autorii studiului au conchis ca laptele cobora pragul reflex al evacuarii urinei prin actiunea sa asupra centrului inhibitor din creier. "l2) Colegiul American al Alergologilor a primit, la intrunirea din 1980, o statistica in care se spune ca 5,5 milioane de copii americani uda asternutul in fiecare noapte, din pricina alimentelor alergenice. Laptele de vaca este agentul vatamator in aproximativ 60% din cazuri; ciocolata, ouale, cerealele si fructele citrice au fost, de asemenea, amintite ca astfel de agenti. {ui) indepartand aceste alimente din dieta s-a inregistrat o stopare aproape instantanee a udarii asternuturilor. Un studiu anterior a descoperit ca, intr-un grup de 60 de enurezici, 24 erau sensibili la lapte, 20 la grau, 17 ia oua, 13 la porumb, 4 la carne de pasare si portocale si , intr-un numar mai mic, la carne de porc, rosii, carne de vaca, mere, peste, boboase (fructe cu seminte multe si mici, de tipul zmeurei etc), mazare, ciocolata, secara si conopida. (m)
Un cercetator a constatat ca a avut succes cu o dieta din care eliminase alimentele care contin salicilati (Apendicele B) si alimentele continand aditi (inclusiv zaharul si mierea) in combinatie cu lapte si ciocolata. ("0) Dr. B. Feingold, care este recunoscut pentru munca sa cu copii hiperacti, afirma ca acestia au o incidenta ridicata la enurezis si ca dieta sa este adesea de ajutor.(ll0)
2. Constipatia poate contribui la aparitia enurezisului. O masa mare de materii fecale poate micsora capacitatea cii urinare.(ll4)
3. Au fost sugerate exercitii variate in tratamentul enurezisului. Poate cel mai cunoscut este, pur si simplu, sa opresti sau sa eliberezi fluxul de urina de fiecare data cand copilul urineaza. Unii enurezici pot vedea rezultate bune la sase saptamani, altora insa le poate lua mai mult timp. Pentru a antrena ca sa tina mai multa urina, unii specialisti sugereaza ca, din momentul in care simte nevoia sa urineze, copilul sa nu mearga la toaleta si sa se stapaneasca atat cat poate.
4. Iata un exercitiu fizic care s-a dovedit de succes in reducerea presiunii din ca urinara. Pacientul sta intins pe spate, pe o suprafata tare. Cu bratele intinse pe langa corp, pacientul ridica mici greutati (cum ar fi, de exemplu, conserve de legume sau fructe de jumatate de Kg.) intr-o pozitie verticala, co-borandu-le apoi si repetand exercitiul pana cand pacientul incepe sa oboseasca. Exercitiul trebuie efectuat prin respiratie pulmonara. "I5)
Acelasi autor sugereaza exercitiul dansul indian": sarituri in sus in apa calda suficient de adanca, incat sa exercite o presiune asupra pieptului.5. intrucat boli cum ar fi cea provocata de oxiuri, anemie, infectii ale tractului respirator superior, precum si orice conditie toxica pot predispune la enurezis, se recomanda tratarea acestora. (,15)
6. Multi copii sunt ndecati temporar de enurezis in timpul lunilor de vara, cand sunt mult mai acti in aer liber. Enu-rezicul trebuie incurajat sa practice zilnic exercitii fizice complicate, in aer liber.(115)
7. La copin mai mici, un masaj al picioarelor poate ajuta la imbunatatirea tonusului muscular al picioarelor si induce astfel copilului un sentiment de siguranta. Acest lucru poate fi de ajutor si cii urinare. (115)
8. Multi copii care nu au mai udat asternutul, au din nou aceasta problema in timpul lunilor de iarna. Imbracati-i pe copii cu haine calduroase cand ii scoateti afara. (ll0) Frigul mareste constrictia cii.