Astmul este caracterizat printr-o respiratie suieratoare, tuse si respiratie grea. Exista doua tipuri de astm: extrinsec si intrinsec. Astmul intrinsec, cel mai grav, are o cauza alergica, ce nu poate fi identificata. Astmul intrinsec se dezlta, in general, dupa varsta de 30 de ani si tinde sa se silizeze. (l0) Astmul extrinsec incepe, in general, in copilarie, este de sezon si adesea este asociat cu o alergie fata de diferite substante.
Aproximativ 4% din americani (intre 6 si 8 milioane) (6I) sufera de astm. Peste jumatate dintre ei sunt diagnosticati intre varstele de 2 si 17 ani; aproape o treime sunt diagnosticati initial peste varsta de 30 de ani. Astmul este cauza principala de boala si handicap in grupa de varsta 2-l7 ani. (l0>
Astmul incepe, de obicei, cu o tuse neexpectoranta si suierat; adesea urmata de respiratie grea si o apasare pe piept. Atacurile de astm sunt obisnuite in timpul somnului si noaptea. In general, dispar spontan, dupa cateva ore. (10)
Aerul trece in plamani si iese din ei prin trahee, care se ramifica in bronhia stanga si bronhia dreapta. Cele doua bronhii se ramifica la randul lor in nenumarate pasaje pentru aer. Cele mai mici conducte" de aer sunt numite bronhiole. Un perete muscular contracta sau deschide bronhiile si bronhiolele.
Cand peretele este liber, aerul se misca inauntru si afara din minisacii numiti alveole, care se gasesc la terminatia bronhiolelor. Respiratia efectiva are loc in alveole; cand peretii musculari ai bronhiolelor se contracta este dificil ca aerul sa treaca liber, si aerul este tinut in saculetii terminali. Aerul forteaza prin spatiul ingust ramas liber, producand acel suierat. Captuseala bronhiilor se poate inflama si umfla, iar mucusul gros tinde sa se colecteze. Nivelul de oxigen din sange poate scadea, producand cianoza (o colorare in albastrui a tegumentelor).
Majoritatea astmaticilor au o tulburare alergica,(62) dar unii, poate 20%, pot sa nu o aiba.
TRATAMENTUL ATACURILOR ACUTE
1. Turnand apa rece pe partea din spate a gatului putem controla atacul astmatic. (48> Pacientul sa se aplece, iar apa rece sa-i fie turnata pe ceafa, dintr-o cana mare continand 4-5 litri de apa, tinuta la o distanta de aproximativ 60 de centimetri deasupra cefei, timp de 30 pana la 90 de secunde. Tratamentul se repeta de doua, trei ori pe zi.
2. Terapia prin procarea febrei (realizata intr-o cada cu apa la temperaturile mentionate) a fost folosita cu succes pentru mai mult de jumatate din pacientii carora li s-au administrat patru tratamente saptamanal. Temperatura corpului a fost ridicata la circa 40A°C si mentinuta astfel timp de cinci pana la sapte ore. Primul sau al doilea tratament a adus, de obicei, usurare.(49\' Un alt cercetator a folosit cu succes o cura de doua pana la patru tratamente, fiecare de cate trei ore, ridicand temperatura intre 39A° si 40,5A°C.
4. Comprese fierbinti, aplicate pe ceafa, pe torace si pe piept sunt de ajutor, impreuna cu o baie fierbinte la picioare. Capul sa nu fie incins, folosind pentru aceasta un evantai sau un burete cu apa rece. Tratamentul trebuie continuat pana cand crizele cedeaza ' in general, intre 15 pana la 30 de minute. Terminati cu un dus sau o frectie cu alcool si odihna la pat, pana cand transpiratia inceteaza.
5. Un vaporizator cu aer rece poate fi folosit in timpul unui atac acut. Daca doriti, puteti folosi mentol sau ulei de eucalipt.
6. Usturoiul a fost folosit sute de ani in tratamentul astmului. Mixati un catel" de usturoi, intr-o cana de apa fierbinte. Unii pacienti mita dupa ce beau solutia si acest lucru ajuta la eliminarea secretiilor bronhiale.
Daca o mita pe prima, mai dati pacientului o cana, intrucat ingredientul activ este excretat prin plamani, dupa absortia intestinala.
7. Puteti oferi pacientului o cana de apa fierbinte, de ceai de lumanarica sau de catusnica (iarba matei) in fiecare ora.
8. Unii specialisti cred ca o baie neutra (34,5-36A°C) este de ajutor. Pacientii pot sa ramana in cada pana la doua ore.
9. A fost demonstrat ca aerosolii atomizati produc un efect similar cu acela produs de picaturile nazale, fortand pacientul sa foloseasca din ce in ce mai multa medicatie in vreme ce obtine din ce in ce mai putina usurare. Unii specialisti in domeniul cercetarii astmatice au renuntat la acest tip de medicatie pentru ca pot, de asemenea, usca secretiile din plamani, producand dopuri groase de mucus. Mai exista si posibilitatea ca aceste medicamente sa interactioneze cu altele, producand o complicatie cardiaca fatala.
TERAPIE DE AZNTRETINERE
Astmaticii trebuie sa aiba un program regulat de exercitii fizice. Perioade scurte de exercitiu, de la unu la doua minute, pot ajuta practic la deschiderea plamanilor contractati, dupa cum consemneaza o statistica a Comitetului de Terapie pentru Reabilitare al Academiei Americane pentru Alergie. (65) Astmaticii
trebuie sa aleaga sporturi care cer numai perioade scurte de efort. Baseball-ul si inotul in apa calduta (29,5-32A°C) sunt, dupa toate estimarile, forme excelente de exercitiu pentru astmatici.(66)
Dr. Arend Bouhuys de la Universitatea din Atlanta, statul Georgia, recomanda ca suferinzii de astm sa invete sa cante la un instrument de suflat sau sa cante pentru a-si imbogati capacitatea respiratorie. O persoana in repaos foloseste indeobste numai 10% din capacitatea sa pulmonara; munca grea duce la cresterea folosirii plamanilor numai pana la 50%. Cantaretul cal sau cu instrumente de suflat isi foloseste plamanii aproape la cel mai inalt grad posibil.(67)
1. Exercitii pentru respirat. Fiecare exercitiu trebuie facut de cate cinci sau sase ori, de doua ori pe zi, la primul semn de criza.
a) Pentru a capata expansiune anterioara totala, stati in pi-
cioare, cu mainile pe umeri, coatele impreunate in fata. Inspirand, duceti coatele lateral; expirand, aduceti-le in pozitia initiala.
b) Extinderea maxima a coastelor se realizeaza stand in pi-
cioare cu un brat pe langa corp iar celalalt indoit peste cap, la ceafa. Inspirand, duceti mana pe langa corp, spre picior si inapoi in pozitia initiala, la expiratie. Faceti la fel schimband bratul.
c) Stand in picioare, cu umerii trasi inapoi si respirand adanc,
veti avea o tehnica respiratorie corecta.
d) intinderea ventrala si ridicarea cutiei toracice, poate fi rea-
lizata ingenunchind astfel incat sa stati pe picioare. In timp ce inspirati, intinderi in sus ambele maini, ridicandu-va astfel pe genunchi; expirati in timp ce va aplecati din nou pe picioare si coborati bratele.
e) Stand intins pe burta, uniti-va mainile deasupra soldurilor.
Ridicati-va capul si umerii in timp ce inspirati. Relaxa-ti-va cand expirati.
f) Rasuciti-va pe spate, cu bratele sub cap. Inspirati cand ri-
dicati ambele picioare; coborati-le in timp ce expirati. Acest exercitiu da pacientului control muscular abdominal.
g) Tot stand pe spate, indoiti genunchii. Ridicati soldurile de pe podea, inspirand. Coborati-le in timp ce expirati.
h) Ramaneti intins pe spate, cu bratele pe langa corp si cu picioarele usor departate. Inspirati in timp ce ridicati bratele si coborati-le peste cap; expirati in timp ce va ridicati sa atingeti degetele de la picioare. Inspirati in timp ce va intinderi din nou pe spate, expirand in timp ce va relaxati.I) Timp de zece minute si la primul semn de atac astmatic, asezati-va drept pe scaun. Inhalati pe nas si expirati pe gura cu buzele facute punga. Facand buzele punga ajutati la deschiderea tuburilor bronhiale. (69)
j) Drenajul postural, prin pozitionarea specifica a corpului, va ajuta la curatarea mucusului din plamani. Stati intins pe burta, cu capul si pieptul la marginea patului. Dati afara sputa, tusind usor timp de 2-3 minute. In timpul unei crize, unii pacienti nu pot suporta aceasta pozitie, putand din aceasta cauza sa stea cu fata in jos, in pat, cu doua-trei perne sub solduri.
k) Stati intins pe pat, cu genunchii indoiti. Ridicati incet genunchiul drept pana la piept, in timp ce expirati si incordand muschii abdominali; coborati piciorul drept, inhalati si relaxati muschii abdominali. Repetati procedeul cu piciorul stang. (70)
2. Evitati imbracamintea din tesaturi sintetice. Praful se colecteaza mai mult pe acestea din pricina electricitatii generate de frecare si miscare. Electricitatea statica se dezlta mai repede pe un material uscat si intr-o atmosfera uscata. Bumbacul si lana, fibrele naturale retin umezeala, in timp ce fibrele sintetice nu o retin; de aceea fibrele sintetice se incarca mai repede cu electricitate statica. (51>
3. Folosirea unei diete fara cereale, lapte, oua, ciocolata, peste si alte produse ce pot proca alergii a ajutat un grup de 50 de copii si 45 de adulti sa-si usureze astmul, fara folosirea vaccinurilor, antigenilor, ACTH sau a corticosteroizilor. Dieta trebuie mentinuta cu strictete. (52) Autorul acestui raport declara ca studiile testelor de alergologie nu au reusit deseori sa identifice hrana vinovata de procarea alergiei.
4. Evitati folosirea alimentelor care contin aditivi, tartrazina (un colorant alimentar galben), aspirina, dioxid de sulf si benzoat de sodiu, care sunt cunoscute ca factori de procare a astmului la persoanele sensibile.