mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali
Investigarea cauzelor sterilitatii
Index » Sanatatea familiei » Planning familial » Investigarea cauzelor sterilitatii
» Hormonii

Hormonii


Share




Analiza datelor ciclului hormonal si ale temperaturii bazale ne permit sa tragem concluzii despre entualele dereglari hormonale. In baza rezultatelor analizei mucusului colului uterin, precum si a asa-ztsilor indicatori colpoci-tologici putem depista indirect dereglarile honnonale. Pentru asta se ia, cu ajutorul unui tampon de vata, un frotiu de pe mucoasa vaginului (in timpul examenului ginecologic) si se studiaza la microscop. Astfel se pot depista modificarile ciclice hormonal dependente ale mucoasei vaginului. Daca exista suspiciuni de dereglare a echilibrului hormonal, se fac instigatii suplimentare. Deoarece productia de hormoni este strans legata de ciclul menstrual, determinarea nilului hormonal in sange se efectueaza in anumite zile ale ciclului, pentru a aa rezultate abile.In baza rezultatelor nilului estrogenilorin sange, ne putem pronunta asupra gradului de maturizare a foliculului si a ovarelor. Cu putin timp inainte deovulatie indicatorii estrogenilor ating nilul maxim. Pentru a studia functionalitatea ovarelor, analiza in cauza trebuie realizata la inceputul si la mijlocul ciclului. La menopauza sau dupa iradiere, nilul^estrogenilor este, de regula, cu mult sub nilul normal. in schimb cantitatea de hormoni foliculostimulanti este marita, intrucat organismul, desi in zadar, incearca sa stimuleze dezvoltarea foliculilor.
Pentru a sili cu precizie termenele ovulatiei, din ziua a saptea se determina impreuna cu nilul estrogenilor si nilul hormonului luteinizant, care atinge varful cu aproximativ 24 de ore inainte de ovulatie si scade apoi destul de repede. Cantitatea de LH poate fi determinata si in urina.In cazul suspiciunilor de insuficienta a functiei corpului galben se determina repetat in a doua faza a ciclului menstrual prezenta progesteronului in sange. Un nil scazut de progesteron indica fie ca ovulatm nu a avut faca loc, fie ca mucoasa uterului, in urma deficientei corpului galben, nu este pregatita pentru a prelua ovulul fecundat
Pentru a afla acest lucru cu exactitate, medicul preleaza putin tesut din mucoasa.utenna pentru a-l supune instigatiilor microscopice. In cazul unu, nil scazut de progesteron se diminueaza considerabil celulele glandulare specifice pentru perioada a doua a ciclu ui.
Daca femeia acuza menstruatii rare sau lipsa acestora, cauza acestor dereglari poate fi de asemenea insuficienta progesteronului. Aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul pastilelor de progesteron dar numai in cazul in care nilul de eslrogen in prima fazaa ciclului este suficient pentru reconstructia mucoasei utenne. Daca menstruatia totusi nu apare, se prescriu s, estrogeni. In cazul in care nici pastilele de estrogeni nu dau rezultate, este vorba despre o boala rara (sindromul Asherman), cand are loc vatamarea mucoasei utenne
La fiecare a cincea femeie dereglarile ciclului sunt legate de un nil crescut al hormonului prolactina. Acesta poate fi determinat in sange intre a treia si a cincea zi a ciclului. Un indice crescut, dar nesemnificat.v al prolac-tinei trebuie obligatoriu rificat din nou deoarece acest salt se poate datora stresului si chiar emotiilor din preajma recoltarii sangelui sau a examenului ginecologic.
Examenul glandelor mamare provoaca deseori un salt brusc al prolactinei, de aceea, se recomanda efectuarea acestuia dupa recoltarea sangelui. La un nil inalt al prolactinei, care nu rfispunde tratamentului medicamentos si mai ales, daca este insotit de o inrautatire a dem, se prescrie radiografie sau tomografie computerizata pentru a exclude suspiciunea de tumoare a hipofizei. Un nil scazut al prolactinei poate fi determinat de diminuarea functiei glandei tiroide. In consecinta, trebuie studiat in paralel nilul in sange al hormonului glandei tiroide.In prima faza a ciclului menstrual se determina si nilul hormonilor sexuali masculini. Satisfacatori, de regula, sunt indicii medii. Daca acestia sunt mult peste medie, se efectueaza instigatii speciale pentru a afla daca excesul de hormoni sexuali masculini se produce in ovare sau in suprarenale. Nu de putine ori, la femeile care prezinta astfel de indicatori perioade mari de timp, se depisteaza cu ajutorul ecografului polichistoza ovarelor. La aceste femei, nilul hormonului luteinizant este de asemenea, ridicat.



Tipareste Trimite prin email

Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor

  Sectiuni Sanatatea familiei:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai