Este gresit sa se creada ca
somnul este o stare in care intram atunci cand nu mai avem ce face sau cand obosim, din cauza treburilor cotidiene. Somnul ii este de folos omului, iar daca el este scurtat, o perioada mai indelungata, omul se imbolnaveste. Un deficit permanent de
somn actioneaza distructiv asupra organismului. Medicii, psihologii si biochimistii pot relata foarte multe despre ceea ce se petrece in somn si cat este el de important pentru sanatatea organismului si disponibilitatea de a opune rezistenta infectiei.
Rolul hotarator in adormire il joaca hormonul somnului, care serveste la transmiterea informatiilor intre celulele sistemului imunitar. Ca si ceilati hormoni, si cel al somnului exista in toate sistemele organismului. Hormonul somnului este secretat de fagocite si, de indata ce el ajunge in creier, omul se cufunda in somn.
In plus, hormonul somnului contribuie la intensificarea formarii unor substante asemanatoare hormonilor, care indeplinesc functii de o importanta tala: accelereaza constructia anumitor albumine, regleaza musculatura diverselor organe interne, dilata vasele sanguine. Toate procesele enumerate il ajuta pe om sa se linisteasca, sa se odihneasca, sa-si refaca energia in timpul somnului.In plus, pe neobservate pentru noi, hormonui somnului armonizeaza diversele celule de aparare, in scopul unei optime functionari a lor, adica sustine starea noastra obisnuita de sanatate. Un organism plin de
toxine este un permanent excitant al nerlor. Atunci, cum se poate petrece o noapte buna si linistita, daca neri sunt excitati?
Noi am uitat ca a trai inseamna a te simti oi si bucuros. De ata linistita se bucura putini oameni in societatea noastra. incotro ne grabim? Spre spital sau spre mormant? Sau ne grabim sa ne luam portia de emotii negative? Cele mai puternice dintre ele sunt teama si derivatele ei: nelinistile, strans legate de depresie, alerta, presimtirile rele, india, vointa slabita, gelozia, lacomia, mania, pornirile ostile, supararea, anxietatea si autocompatimirea. Straduiti-va sa va reganditi intreaga zi.
Pentru a beneficia de relaxare, odihna si somn, ziua trebuie astfel ificata, incat sa ramana timp pentru odihna, distractii, exercitii fizice si un somn nocturn de buna calitate. Nu va veti putea bucura de un somn bun daca v-ati supraincarcat stomacul, daca n-ati efectuat exercitii fizice in aer liber, cum ar fi o plimbare de trei kilometri sau diverse actitati in gradina.