A nu avea actitate fizica inseamna a te acoperi de rugina, iar rugina inseamna declin si descompunere. Cu alte cunte, actitatea inseamna ata, iar sedentarismul - moarte. Daca nu ne folosim muschii, ineil, ii vom pierde. Pentru a ne mentine muschii puternici si tineri, trebuie sa-i folosim.
Actitatea fizica este o lege a etii, a mentinerii unei bune stari a organismului. De utilizarea fiecarui organ depind forta si dezvoltarea acestuia.
Cand ne antrenam corpul, noi il facem puternic, il innoim si ii dam talitate. Cand lenem si nu folosim muschii, ne indreptam spre declin si moarte .Exercitiile fizice zilnice obliga sangele nostru sa circule mai oi. in cazul lenesilor, sangele nu circula liber si atunci, la nivelul acestuia nu se produc schimbarile necesare mentinerii sanatatii.
Oamenii care nu efectueaza exercitii fizice in mod regulat au un tonus scazut. Daca va amintiti, pielea este cel mai mare organ al sistemului excretor si de purificare a organismului nostru. Efectuand exercitii fizice, noi dam cale libera glandelor sudoripare. Exercitiile contribuie !a eliminarea sanatoasa a sudorii si curatarea organismului de otravuri. Astfel, permitem pielii sa-si joace rolul firesc de purificator. Daca nu facem acest lucru, prin exercitii fizice zilnice, atunci intreaga actitate a porilor trece, ca o povara grea, asupra celorlalte organe excretoare.
Omul este un sistem unitar ale carui componente, organele, sunt in totala interdependenta. Coloana vertebrala ie da muschilor posibilitatea de a se opune gratatiei si de atine spatele drept. Atata timp cat acesti muschi sunt puternici, spinarea ramane dreapta. Cand muschii slabesc, spinarea se indoaie, apar durerile si apoi bolile.
Cu toate acestea, tocmai oamenii care au in mod deosebit nevoie de exercitii fizice, adesea nu au suficienta energie pentru acestea. Dar aveti in fata o mare varietate de optiuni. Gimnastica, inotul, mersul cu bicicleta sau macar mersul pe jos cu regularitate, toate acestea, in concordanta cu varsta si adaptate la boala de care suferiti, pot face minuni. Plimbarile regulate vor impulsiona circulatia sanguina si sistemul imunitar. Va puteti ocupa si de gradinarit, caci acesta ofera posibilitatea de a va afla, destul de mult timp, in aer liber. Asadar, ce fel de exercitii sa preferam? Cele mai bune sunt acelea care stimuleaza toti muschii corpului omenesc: ai spatelui, taliei, cutiei toracice si stomacului, facandu-i mai puternici si elastici.
Puteti dansa, puteti practica diverse sporturi, permitandu-le, astfel, plamanilor dumneavoastra, ficatului, inimii, stomacului si rinichilor sa functioneze mai eficient, in timp ce pielea dumneavoastra nu va va trada toate secretele. Un rol deloc lipsit de importanta in desfasurarea actitatii fizice il joaca aerul curat. De aceea, cel mai bine este sa practicati exercitii fizice afara, sau macar cu fereastra deschisa.