Sinonime: Struguri-negri, agris negru, pomusoara neagra. Parti folosite : Frunzele uscate sau proaspete, fruciele.
Habitat; Originar din nordul si centrul Europei, America de Nord (Canada), vestul Asiei. Creste pe soluri umede, aride, indeosebi prin arinisuri ti frasineturi.
Frunzele de coacaz negru sint diuretice si stimuleaza functionarea rinichilor. Totodata, ele au insusirea de a risipi orice fel de dureri reumatismale.
Continutul extrem de ridicat de vitamina C face din coacazele negre un remediu foarte puternic.
De altfel, aceasta rezerva de vitamina C este de buna calitate si rezistenta la caldura; coacazele negre se numara printre putinele fructe care conserva intacta vitamina C chiar si dupa fierbere.
Coacazele negre constituie un excelent tonic general, ajutind organismul sa faca.fata atacului microbilor si contribuind in mod eficient la eliminarea acidului uric. \'
Hidropicii vor inregistra ameliorari simtitoare ale starii lor bind peste zi un ceai preparat din 30 g de
coacaze negre si 30 g de lemn-dulce la 1 litru de apa. Fiertura din frunze de coacaz negru este deosebit de indicata in toaie cazurile de hiperazotemie (uremie, aminoacidemie, polipeptidemie).
Coacazele negre refac rapid numarul de globule rosii si combat anemia. Continutul lor ridicat de calciu, magneziu si potasiu si, pe de alta parte, prezenta acizilor citric si malic tind sa alcalinizeze umorile. Consumate in mod normal, aceste fructe dulci-acrisoare favorizeaza mentinerea rezervei alcaline, ceea ce are ca efect neutralizarea si eliminarea oricarui exces de acid.
Coacazele negre sint recomandate indeosebi celor suferinzi de reumatism, artrita, guta, diaree, hepatita, precum si hipertensivilor.
Consumate la inceputul meselor, stimuleaza pofta de mincare a dispep-ticilor, facind sa creasca salivatia si ameliorind astfel digestia. in plus, coacazele negre exercita o actiune laxativa. Sint favorizate functiile renale, drenajul si eliminarea unor otravuri cum ar fi acidul uric sau colesterolul, care intretin si dezvolta starile morbide.
Pe de alta parte, prezenta citrinei (vitamina C2) mareste permeabilitatea si rezistenta capilarelor. De aceea, este indicat ca, indiferent daca sintem bolnavi sau sanatosi, sa facem, in fiecare sezon, o cura de coacaze negre.
Multi fitoterapeuti le recomanda ca adjuvant in tratarea tulburarilor legate de menopauza, a dermatozelor, durerilor de git, infectiilor
urinare si dispepsiei.
Coacazele negre sint un stomahic puternic, un remarcabil stimulent al viscerelor, indeosebi ai splinei, pancreasului si ficatului. Ele au, de asemenea, virtuti depurative si diuretice.
» Compozitie
Uleiuri esentiale
Cadinen
Cariofilen
Beta-pinen Acid chininic si acid
citric Vitaminele A-B,-C
(C2)-P Zaharuri Bioflavonoide
Rurozida
Izoc vercitrozida Tanin
» Proprietati
Antidizenteric
Antigutos
Anti reumatismal
Astringeni
Depuratibr />
Digestibr />
Diuretic
Febrifug
Hipotensibr />
Pectoral
Racoritor
Stomahic
Tonic
» Aplicatii
Afectiuni genito-urinare
Retentie
Calculi renali
Litiaza urinara
Infectii genitale Afectiuni respiratorii
Tuse magareasca
Raceala
Gripa
Raguseala Reumatism -
Guta Artritism