mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Chirurgia estetica
Index » Dieta nutritie » Cosmetica » Chirurgia estetica
» Chirurgia estetica a siluetei - lipoaspiratia

Chirurgia estetica a siluetei - lipoaspiratia







O silueta cat mai zvelta, simbol al vitalitatii, dar si al unui anume stil de viata, este o preocupare constanta pentru femeile si barbatii zilelor noastre. Acolo unde alte metode esueaza, canulei de Iipoaspiratie sau bisturiului le revine rolul de a sculpta formele rafinate dorite.

Lipoaspiratia
Este o procedura chirurgicala prin care depozitele adipoase localizate sunt aspirate cu scopul de a remodeia si recontura una sau mai multe zone ale corpului (coapsele, abdomenul, toracele, sanii, genunchii, bratele, gleznele, gambele), fata ori gatul (barbia dubla).

Lipoaspiratia, liposuctia, liposculptura sunt termeni diferiti care, in principiu, desemneaza acelasi lucru: corectia problemelor de dispunere a tesutului adipos.
Liposculptura inseamna redistribuirea, eventual in aceeasi sedinta operatorie, a tesutului adipos (al pacientului) din regiunile unde este in exces in regiunile unde lipseste, pentru a obtine un contur corporal sau facial cat mai aproape de ideal.


De multa vreme, oamenii incearca tehnici riate pentru a-si imbunatati forma corpului. Cu toate ca regimul alimentar, exercitiile si hainele la moda ii pot ajuta pe multi sa arate mai bine, formele proeminente nu pot fi ascunse. in zilele noastre, femeile si barbatii isi pot imbunatati forma corpului cu ajutorul unei tehnici relativ simple si sigure. La femei, depozitele adipoase apar mai frecvent la nivelul taliei, soldurilor, feselor si pe partea externa a coapselor.
La barbati, depozitele adipoase se acumuleaza la nivelul abdomenului, soldurilor si sanilor.
Cele mai bune candidate pentru Iipoaspiratie sunt femeile normoponderale sau usor supraponderale, care au talia si bustul normale, dar soldurile, coapsele si fesele sunt prea mari, disproportionate, Aceste depozite adipoase, mostenite genetic, sunt, de obicei, rezistente la cura de slabire si exercitiile fizice. Prin urmare, odata aspirate, extrase chirurgical, ele nu se mai refac. Nu este insa cazul abdomenului, care, de cele mai multe ori, are o adipozitate dobandita (prin supraalimentatie) si, chiar lipoaspirat, se poate reface daca excesele alimentare continua.In general, femeile dobandesc un rezultat mai bun decat barbatii, deoarece la ele, excesul adipos este localizat periferic (in exterior) si poate fi aspirat, pe cand la barbati, excesul adipos este localizat central (in interiorul abdomenului} si nu poate fi aspirat. Persoanele supraponderale sau obeze care efectueaza Iipoaspiratie pot beneficia de un rezultat durabil numai prin schimbarea stilului de viata: reeducarea comportamentului alimentar, reluarea miscarii si exercitjilor fizice, oprirea deprinderilor daunatoare (fumatul, de exemplu).
Daca pacientul nu constientizeaza acest lucru, recidi (refacerea adipozitatii) si insatisfactiile sunt regula, si nici chirurgul, nici tehnica folosita nu pot fi blamate.In zonele in care, pe langa o cantitate prea mare de tesut adipos, exista un exces important de piele (care atarna in falduri), este foarte probabil sa mai aveti nevoie de o interventie chirurgicala de indepartare a tegumentului suplimentar.

Programarea operatiei
La prima consultatie, medicul face o eluare a starii dumneavoastra de sanatate, determina localizarea depozitelor adipoase si aprecia conditia tegumentelor; apoi recomanda procedura cea mai potrivita. Fiti sinceri cu privire la ce sperati de la aceasta operatie; medicul fi la fel de onest, descrie in detaliu procedura, explicandu- riscurile si limitele interventiei.


Operatia

Lipoaspiratia este o tehnica chirurgicala inchisa\": se efectueaza prin incizii foarte mici, de cati milimetri, prin care se introduc tuburi fine, canule, conectate la un sistem de vid; prin aceste canule se aspira grasimea, infiltrata in prealabil cu o solutie speciala (cu anestezic) care ajuta la dizlocarea ei. Exista si metoda lipoaspiratiei asistate cu ultrasunete (utilizata de noi ca adjunt) sau metoda lipoaspiratiei asistate cu aer comprimat, pentru zonele cu grasime fibroasa, dura. Aceste metode folosesc aparate sofisticate care, in cazuri specifice, pot imbunatati tehnicile clasice\".
Interventia este ambulatorie, se face sub anestezie generala intravenoasa.
Se extrage o cantitate de suspensie adipoasa, intre cate sute de centimetri cubi si cati litri, in functie de necesitati si de limita de siguranta pentru pacient. Cand suprafetele sunt mari, interventia necesita 2-3 sedinte operatorii. Pansamentele voluminoase se inlatura a doua zi.In timpul noptii, exista posibilitatea scurgerii unei serozitati sangvinolente; de aceea este bine sa protejati patul cu o folie de plastic.
Desi veti simti perfect treaza, proaspata (in caz contrar, nu puteti parasi clinica), nu aveti voie sa conduceti masina! Asigurati- ca are cine sa insoteasca pana acasa si sa tina companie si in ziua urmatoare.


Rezultatul

Se vedea din prima zi postoperator, desi exista un grad de edem. in urmatoarele 2-3 saptamani, rezultatul lipoaspiratiei se ascunde\" datorita tumefierii zonei operate - fenomen normal, face parte din procesul de vindecare. Nu pierdeti rabdarea si nu urcati pe cantar in prima luna. Veti fi dezamagita!
Un rezultat de 70-80% fi noil in primele 4-6 saptamani postoperator, iar restul, in urmatoarele luni.
Vanataile vor persista timp de 2 saptamani postoperator, iar durerea postoperatorie (daca s-a utilizat tehnica potrivita) fi similara unei lovituri primite la sport (contuzie), nu tipica unei operatii clasice\" (jena dureroasa e mai accentuata la nivelul abdomenului). Firele se vor scoate dupa 7 zile.
Veti purta imbracaminte compresi. care ajuta vindecarea, timp de 4 saptamani postoperator.


Rezultatul final se estimeaza dupa 10-l2 luni, cand se face bilantul si, eventual, se sileste necesitatea retusurilor (foarte rare).

Revenirea la normal
Vindecarea este un proces gradual. Medicul dumneavoastra recomanda sa mobilizati cat mai curand, pentru a evita edemele si formarea de cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare. Va veti relua viata, aproape normal, chiar din prima zi postoperator. Veti adopta pentru prima saptamana un stil de viata normal menajat\". in primele 4-5 zile, evitati statul in pozitie fixa, nemiscata tpe scaun la birou, la cursuri, in avion etc.) mai mult de 1SA, ora, pentru a evita formarea de cheaguri de sange. Nu faceti eforturi exagerate (plimbari foarte lungi, statul ore in sir in picioare etc), deoarece zonele operate se vor umfla si vor durea. Va veti simti in forma dupa aprox. 1 saptamana de la operatie. Veti putea merge la serviciu la cate zile dupa interventie. Firele vor fi scoase dupa 1 saptamana.
Zonele aspirate\" se vor masa lejer de catre pacient, de jos in sus, cu unguentele recomandate de medic. Este posibil ca, timp de 2-4 saptamani (uneori mai mult), sa simtiti la palpare zone intarite sub piele. Nu alarmati, sunt normale; fac parte din procesul de vindecare. (Daca totusi zonele sunt rosii, fierbinti si foarte dureroase la atingere, contactati medicul!) Vindecarea se poate grabi si prin fizioterapie (laser sau alte metode}. La solicitarea dumneavoastra, clinica noastra recomanda cei mai buni specialisti in domeniu.
Pentru a contribui atat la diminuarea caloriilor ingerate, cat si la procesul de vindecare dupa lipoaspiratie, este bine sa respectati un alimentar care ne-a format creierele" class="alin2">regim alimentar hiperproteic (carne slaba, vita, peste, pui), hipoglucidic (fara dulciuri), hipolipidic (fara grasimi). Beti multa apa plata. Consumati multe legume si fructe care nu ingrasa. Medicul nutritionist al clinicii noastre sta la dispozitie.
Va trebui sa evitati activitatea fizica intensa 1 luna dupa operatie, timp in care corpul dumneavoastra continua procesul de vindecare, Chirurgul plastician programa la controale regulate (1 luna; 3 luni; 6 luni; 12 luni) pentru a monitoriza progresele.
Sporturile usoare vor putea fi reluate dupa 1 luna, iar cele grele (tenis, calarie etc), dupa V/z luna. Expunerea la soare este permisa dupa 1 luna de la interventie.
Orice interventie chirurgicala implica riscuri.
Exista riscuri tipice oricarei interventii chirugicale ( mai sus, cap. 10.4.), dar si riscul unor complicatii specifice lipoaspiratiei.


Complicatii specifice

Dintre complicatiile specifice lipoaspiratiei, mentionam:
a. tromboflebitele (inflamarea unor vene) sau tromboemboliile (formarea de cheaguri de sange care migreaza in marea circulatie sangvina);
b. emboliile grasoase (migrarea unor Iragmonte grasoase in Acest gen de complicatii, desi rare astazi, pun in pericol viata pacientului. Ele pot fi evitate prin folosirea de tehnici cat mai putin traumatizante, cu aparatura de mare precizie, performanta. Nu in ultimul rand conteaza acuratetea gestului chirurgical si experienta chirurgului. De asemeni, mobilizarea precoce a pacientului (reluarea miscarii) imediat dupa interventie constituie o buna profilaxie antitrombotica. in acest scop, se administreaza medicamente (injecile) sau unguente.
Alta complicatie specifica lipoaspiratiei ar putea fi aspectul denivelat al pielii. Pot aparea neregularitati mici (accepile) sau flagrant vizibile. Ele se pot datora neregularitatilor preexistente (accentuate de lipoaspi ratie) sau tehnicilor chirurgicale prea agresive, sau/si particularitatilor de vindecare ale pacientului. Unele neregularitati dispar spontan in primele 6 luni. La pacientii cu piele mai putin elastica si cu oscilatii ale greutatii corporale, aceste denivelari pot persista mai mult. Complicatia poate fi evitata folosindu-se o tehnica fina\" atraumatica, dar daca s-a produs, ea poate fi retusata, intr-un interl de 6-l2 luni postoperator, printr-o reinjectare de material adipos.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor