In opinia autorilor, operatia combinata glaucom-cataracta se justifica in 4 grupe de situatii clinice :
In opinia autorilor, operatia combinata glaucom-cataracta se justifica in 4 grupe de situatii clinice :
1. Criterii generale:
'- virsta ansata si profilul psihologic al pacientului (putin cooperant, neglijent cu tratamentul) ; acesta nu este preocupat de problema tensionala si doreste o recuperare functionala rapida ;
' starea generala : la bolnavii virstnici si tarati (HTA, diabet, cardiopatie ischemica) se indica o singura spitalizare si o operatie unica ;
' starea ochiului adelf ; cind un ochi are glaucom absolut si cataracta este ansata la ochiul bun, interventia fi d\'emblee.\"
2. Criterii functionale : AV
insuficienta social.
3. Criterii tensionale : tensiuni necontrolabile medicamentos pe ochi cu cataracta ansata.
4. Criterii anatomo-clinice :
a) Glaucom primitiv cu unghi deschis si cataracta. O prima posibilitate este ca glaucomul sa fie echilibrat tensional, iar cataracta in stadiu chirurgical.
In astfei de situatii unii autori opiniaza pentru simpla facoexereza, ea mentinind singura PO in limite normale, dupa unii fara tratament medicamentos, dupa altii cu tratament medicamentos. Alti autori resping aceasta atitudine, deoarece glaucomul restant pe ochi afak este dificil de tratat.
A doua eventualitate este a unui glaucom evolutiv neechilibrat, insotit de opacitati cristaliniene reduse. Logic ar fi acum sa se opereze glaucomul si apoi cataracta. Nu trebuie sa uitam de potentialul cataractogen al trabeculectomici si, de asemenea, de posibilitatea obstruarii ei.
A treia eventualitate este asocierea glaucom primitiv cu unghi deschis ' cataracta evoluti. Interventia chirurgicala este ideala : o singura spitalizare, o singura anestezie etc.
b) Glaucom primitiv prin inchiderea unghiului si cataracta evoluata.
Abtinerea de la operatie poate duce la goniosinechii extensive cu hipertonie permanenta.
c) Glaucoamele secundare cuprind hipertoniile prin cataracta intumescenta.
NA : Operatia combinata poate fi practicata in 2 feluri: 1) incizie corneana prin care se extrage cristalinul si dupa sutura, trabeculectomie prin abordare ab externo (subconjunctila); 2) abordarea ab externo initiala, formarea capacelului scleral, trabeculectomie, marirea deschiderii CA, extractia cristalinului sulurind in 2 uri corneoscleral-conjunc-til. in ambele modalitati, la alegere, extractia
cristalinului poate fi intra- sau extracapsulara.
Operatia de glaucom ->