mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


Boala celiaca
Index » Boli si tratamente » Bolile digestive » Boala celiaca
» Simptome variate

Simptome variate







Boala celiaca exista poate de mii de ani, dar numai in ultimii 50 cercetatorii au reusit sa o inteleaga mai bine si sa o trateze.
Nu exista o afectiune tip\". Unele persoane pot sa convietuiasca foarte bine cu boala celiaca timp de ani de zile, inainte ca ea sa fie diagnosticata. Chiar cei simptomatici prezinta o plaja foarte riata de manifestari: astenie, dureri abdominale, diaree intermitenta, balonari si flatulenta excesi. Astenia se datoreaza scaderii numarului de globule rosii (anemie). Alte doua indicii ca nutrimentele trec prin tractul digestiv fara a fi absorbite sunt scaderea in greutate si materiile fecale de culoare modificata si urat mirositoare.
Boala celiaca se poate manifesta si in moduri mai putin evidente, ca de exemplu unele modificari comportamentale cum sunt iriil itatea sau depresia, durerile de stomac, durerile articulare, crampele musculare, eruptiile cutanate, ulceratiile bucale, afectiuni ale dintilor si oaselor si tremuratun ale picioarelor.
Descoperiri recente in cadrul testelor de sange fac posibila depistarea bolii celiace intr-un stadiu precoce. Daca aveti aceasta afectiune, atunci veti avea niveluri superioare normalului de anticorpi impotri glutenului. Daca analizele dumneavoastra de sange si simptomatologia sugereaza boala celiaca, este posibil ca medicul sa doreasca sa indeparteze (biopsie) un mic fragment de tesut intestinal si sa examineze daca exista vili distrusi. Acest fragment este, in general, obtinut prin introducerea unui tub subtire, flexibil (endoscop) prin gura, esofag si stomac pana in intestinul subtire.
Ameliorarea simptomelor dupa excluderea glutenului din dieta este si ea un semn important ca aveti boala celiaca. Totusi, nu urmati o dieta lipsita de gluten inainte de a consulta medicul. Poate altera rezultatele testelor de sange si ale biopsiei, facandu-le sa para normale.



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor