in practica dermatologica, terapia cu namol se recomanda in psoriazis cu focare infiltrati limitate, psoriazis artropat, neurodermita de focar, difuza, eczema cronica, cornoasa si kala-eczema, zone limitate de sclerodermie si forme hipertrofice de lichen simplu, sechele de
arsuri si
degeraturi (cicatrice,
ulceratii trofice si altele), dereglari ale troficitatii tesuturilor, seboree, acnee, caderea parului^ unele afectiuni ale unghiilor etc.
In fiecare caz concret, indicatiile de terapie cu namol apartin medicului, care are in dere particularitatile de evolutie a afectiunii pacientului sau.
Astfel, in ihtioza, se recomanda aplicatii cu namol, la temperatura de 42-46°C, cu o durata de 15-20 de minute, de 3-5 ori pe saptamana.In tratamentul cicatricelor hipertrofice si sclerotice ulterioare arsurilor, traumelor, ranilor si interntiilor chirurgicale, aplicatiile se fac pe zonele afectate, temperatura namolului fiind de 40-42°C, durata procedurii de 15-20 de minute, iar frecnta aplicatiilor de 4-5 ori pe saptamana. in boli ale pielii, temperatura namolului trebuie sa fie de 44-46°C, expunerea de 15-20 de minute, frecnta procedurilor - de 4-5 ori pe saptamana.In caz de alopecie "in cuiburi\" (pe anumite suprafete), namolul terapeutic se aplica pe zonele lipsite de par; temperatura namolului
va fi de 37-38°C, iar durata procedurii - 15-20 de minute. Terapia se aplica de 3-4 ori pe saptamana. Se poate folosi si electroforeza cu solutie de namol. Conform datelor specialistilor, eficienta uneia sau alteia dintre metodele terapeutice este, practic, aceeasi.
Contraindicatii: procese inflamatoare acute, tuberculoza, tumori, mioame, fibro-mioame, chisturi ovariene, nefrita, nefroza, starea postinfarct, boala hipertensiva in stadiile 2 si 3, hemoroizi, dilatarea varicoasa a nelor.