in absenta valoroaselor namoluri terapeutice naturale, respectiv in afara statiunilor balneare, se folosesc namoluri artificiale, care se prepara din substante
minerale si organice, saruri si apa (inclusiv minerala). Masa maleabila astfel obtinuta, dobandeste proprietati terapeutice datorita activitatii microorganismelor infiltrate in ea, componentelor organice (resturi getale,
argila ele), culturii pure de microbi (obtinute in conditii de laborator), sau adaosului de mici cantitati de namoluri terapeutice naturale.
Namolurile artificiale de turba sau sulfuroase astfel obtinute se prezinta ca o masa maleabila, cu proprietati similare namolurilor naturale.
Din punct de dere al efectului, namolurile artificiale sunt un echivalent cu valoare apropiata de a celor naturale. Ele pot fi imbogatite cu radon si hidrogen sulfurat (sau ape minerale care contin respectile elemente chimice). Namolurile terapeutice artificiale se pot produce din argila sau nisip, combinate cu unele decocturi din ierburi medicinale, precum si cu alge si alte te medicinale transformate in pulberi. Daca este posibil, se adauga si apa minerala sau marina.