Sunt sedimente namoloase, cu diferite dispersii mineralo-organice din bazinele de apa sarata, cu preponderenta a componentelor
minerale bogate in diverse sulfuri, cum ar fi compusii sulfurosi de fier, care dau nuanta de cenusiu-inchis, adesea negru.
De regula, namolurile sulfuroase contin substante organice in cantitati mici. Structura ionica a solutiei de namoluri sulfuroase este foarte riata: cloro-sodica, cloro-sutfatica, magno-sodica, hidrocarbonica, hidro-carbo-cloro-sodica, sulfatica si hidro-carbo-sulfo-calcica si magno-calcica.
Dupa modul in care se formeaza, printre namolurile sulfuroase, se disting cele de lac si izvor, de uscat, de litoral, marine.
Namolurile de lac si izvor sunt sedimente ale bazinelor de apa sarata (de origine carstica, arhaica sau de baraj), impregnate de apele minerale subterane. Ele se caracterizeaza prin mineralizare diferita a solutiei de namol si structura ionica diversificata (preponderent cloro-sodica sau sulfo-calcica).
Sunt renumite zacamintele de namoluri de lac si izvor din Gabozersk, Staro-Russ, Paratun etc.
Namolurile de uscat sunt sedimente de mal din lacurile sarate de origine continentala. Se caracterizeaza prin continut riat de sulfuri, sunt de culoare neagra, cenusiu-inchis si, mai rar, gri. Sunt raspandite in tara in zone cu climat continental-secetos.
Cele mai mari zacaminte de namoluri loroase de uscat sunt \' - lacurile Tambukan, Karacin, Ucium, Sira.
Namolurile de litoral (de coasta) sunt sedimente din lacurile de litoral care s-au format in urma desprinderii de mare a unor golfuri sau a inundarii estuarelor care se rsa in mare.
Zacaminte de namoluri de coasta, puternic mineralizate, sunt cunoscute numai pe tarmurile marilor sudice.