Care sunt semnele bolii ?
Nu fac toti rahitism, caci nu este contagios ! Cauzele rahitismului la.
sugari sunt ; diareele, dis-pepsiile repetate si indelungi, alimentatia artificiala, regimurile sarace, nediversificate, prea mult timp numai cu lapte, fara legume, branza, carne, oua la momentul potrivit.
Hrana abuziva cu
fainoase in lapte. Lipsa de calciu, pierderea de calciu, neadministrarca preventiva, corecta a vitaminei D, incepand cu mama in ultimele doua luni de sarcina. Deci, in, ultima instanta,
rahitismul este o avitaminoza D,
Lipsa de soare, lipsa de plimbare in lumina, locuinta intunecoasa, neaerisita. Tinerea copilului tot timpul in leagan cu polog contra mustelor sau inchiderea er^ metica in landou. Intervin si.
infectiile repetate, cronice chiar in plina perioada de formare a oaselor (3 luni ' 2 ani) : rinofaringite, bronsite, viroze pulmonare, infectii ale pielii. De asemenea, sunt cazuri in care glandele
paratiroide functioneaza prost sau rinchii sunt bolnavi si calciul se pierde din organism. Semnele de rahitism, pe care copilul le poate avea complet sau partial: intarzierea inchiderii fontanelei (moalele capului), intarzierea eruptiilor dintilor, intarzierea mersului. Moliciunea oaselor capului {parietalii infun-dandu-se la apasare), pe alocuri ca un pergament. Frunte mare, bombata, olimpiana\". Turtirea oaselor capului pe partea cu care sta pe patul prea tare. Largirea extremitatilor osoase, bratari\" la incheieturile mainilor, ,,matanii\" la coaste, strangularea toracelui (sant Hai-rison\"). Copilul poate fi gras, dar palid, apatic, moale (hipoton), transpira mult, mai ales la cap, are abdomenul mare, face des dispepsii. in faza a doua, se stramba oasele picioarelor, fie in O\"\', fie in X\", sira spinarii se cocoseaza Cel mai intens, boala se manifesta intre 6 si 15 luni. Tratat energic, rahitismul se vindeca. Prevenit, n-are ie sa apara.