Este observatia dv., ncrificata inca de specialistul O.R.L. Este adevarat ca probe precise de audiometrie greu se pot face la aceasta varsta. Pana atunci, nu disperati, poate copilul are doar urechile infundate, un catar tubar\" produs de raceli repetate, in special, de in-famatia polipilor (getatii adenoide). Daca a avut otite repetate, care au cerut paracenteze (intepare) sau otite supurate, cu scurgeri care au durat mult, exista pericolul scaderii auzului. Exista si surditati congenitale, prin nedezvoltarea nervilor acustici. Copin pot ramane surzi dupa o hemoragie cerebrala in urma unei nasteri grele ' sau dupa o meningita. Chiar
antibioticele in exces, date ia varsta mica, pot provoca surdiate, streptomicina {injecila ' caci pe gura nu se absoarbe in sange) in special.
Daca
sugarul nu se intoarce spre aparatul do radio care este deschis brusc si canta puternic, daca nu tresare la trantirea unei usi, (deti, caci el poate sa clipeasca si din cauza curentului produs !), exista motiv de ingrijorare. Un copil surd de mic, gangureste \'monoton, la fel luni de zile, nu incepe sa silabiseasca nici la 1 an si jumatate.
Cei mai mari, care au avut sau fac otite, incep sa inteleaga greu ce le spunem sau par distrati\". Medicii O.R.L.-isti au, de obicei, posibilitatea de a vindeca hipoacuzia : scoaterea polipilor, tratarea otitelor catarale sau Supurate, operatii dirse. La clinica O.R.L. de la Spitalul Coltea\" ' Bucuresti, si la centrul de audiolo-gie ' Panduri exista aparatura speciala pentru diagnosticat gradul de surditate.