il dilatam sau nu ?
Intr-ader, unii baieti se nasc cu o stramtare pre-putiala ' care de cele mai multe ori nu impiedica urinatul, cel putin in primele 2-3 luni, si care dispare odata cu cresterea. in acest caz, nu este necesar un tratament.
De fapt, o fimoza moderata e normala (fiziologica\"), deoarece pielita interna a preputului e lipita de gland a- ' si are rostul de a apara suprafata fina a acestuia, )n perioada de sugar, de
urina amoniacala. Dar, in caz ca apare o greutate in eliminarea urinii sau-o infectie urinara (de obicei, consecinta stramtorii) e necesar a se interveni prin simple dilatatii* pe care medicul le face cu o pensa speciala, fara dinti, pana cand se poate face decalotarea\" glandului si executa o curatire locala zilnica.
Sunt cazuri mai dificile in care trebuie facuta inter-,vemMa chirurgicala (la spital) cu anestezie. Parintii trebuie sa fie atenti in caz ca baietelul are stenoza\" (stramtorarea preputului si sa surprinda la timp o infectie, chemand medicul la primele semne de boala : umflarea locala, roseata, greutate la urinat, . dureri, uneori chiav infectie urinara ascendenta (in sus spre ca, uretere si rinichi). intr-o infectie locala la un nou-nascut, se vor face bai caldute cu ceai de musetel, se vor pune comprese de ta imbibate in ceai de
musetel cald sau rinol, se vor introduce pomezi cu antibiotice (tetraciclina) prin orificui preputial. in caz de parafimozaj cand se produce strangularea glandului din cauza decalotarii fortate a glandului printr-un orificiu preputial prea stramt ' preputul se umfla ca o coroana rosie in spatele glandului care se vede si el rosu si umflat. Medicul o reduce urgent, manual sau chirurgical.