Acoolul, sub forma de bere, vin sau bautura spirtoasa, serveste in societatea actuala unor multiple scopuri, asa cum a fost din cele mai vechi timpuri ale istoriei. In liturghia catolica, in slujba evreiasca de Paste, precum si in ritualurile a numeroase religii si credinte, alcoolul are o functie ceremoniala, chiar sacramentala. In Statele Unite bem sampanie ca sa sarbatorim anumite evenimente si nenumarate reclame de televiziune ne amintesc faptul ca riuri de bere inseamna distractie la maxim pentru toata lumea. Aceasta este consecinta unei indelungate traditii vestice. Descriind importanta alcoolului in viata sociala a Angliei secolului al XVII-lea, un istoric scria ca "bautura s-a nascut din angrenajul vietii sociale. A jucat un rol in aproape orice ceremonie publica sau privata, in orice tirg comercial, ritual mestesugaresc, orice ocazie din viata personala, de la doliu la bucurie.\"
Pe linga rolul central al alcoolului, a existat totusi intotdeauna si o lunga traditie a ostilitatii fata de bautura. In America, aceasta ostilitate a atins cote nalte in timpul Prohibitiei din anii \'20 si inceputul anilor \'30. Dar chiar si fara prohibitie, folosirea alcoolului de catre populatia americana in ansamblu a scazut de-a lungul anilor, dupa ce a atins punctul culminant acum circa 150 de ani. in 1830, consumul estimat de alcool pur pe cap de locuitor era de 24 de litri pe an, in vreme ce in 1 989 acesta scazuse la 8,1 litri pe an.
Chiar si cifra din 1989 tot inseamna 576 de cutii de bere pentru fiecare american, deci e clar ca inca se bea destul de mult. Dar cea mai mare cantitate de alcool este consumata de un numar relatimic de oameni: studiile au aratat ca 50% din cantitatea de alcool este consumata de numai 10% din numarul total de bautori. Acest 10% reprezinta numarul de persoane alcoolice si dependente de alcool carora li se adreseaza cu precadere acest modul.
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor